23948sdkhjf

Byggebeskæftigelsen sætter ny rekord: - Ganske enkelt imponerende

Beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen skiftede kurs i årets andet kvartal

Efter et lille dyk i årets første kvartal er beskæftigelsen i byggebranchen igen for opadgående.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I årets andet kvartal var der således 197.700 beskæftigede inden for bygge og anlæg, og det er ikke alene en stigning på 1,2 pct. i forhold til årets første kvartal – sammenlignet med samme kvartal året før er der tale om en stigning på 2,3 pct.

Særligt godt ser det ud hos landets el-installatører og tømrermester, der tegner sig for stigninger på henholdsvis 4,3 og 2,0 pct. fra første kvartal, mens murermestrene har det største relative fald over samme periode på 0,8 pct.

Og den fremgang fortjener opmærksomhed, lyder det fra Bo Sandberg, cheføkonom i brancheforeningen Aktive Ejere.

- Det er ganske enkelt imponerende, hvad den danske bygge- og anlægsbranche præsterer for tiden, udtaler han til en kommentar til tallene.

- Vores nabolande Norge og især Sverige har været ramt af byggekrise ovenpå de voldsomt accelererende materialepriser i 2022. Indenfor de seneste år har Sverige – med skiftende held – gennemført flere stimulus-pakker for at få gang i boligbyggeriet og har senest endnu engang udvidet deres i forvejen generøse håndværkerfradrag. I Danmark bliver byggeriet til gengæld ved egen kraft ved at slå rekord på rekord, lyder det videre fra cheføkonomen.

Nybyggeri i bund

Ser man nærmere på de nye tal, er det imidlertid ikke i alle byggeriets hjørner, det går lige stærkt.

Af kvartalets 197.700 beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen har 71.500 beskæftiget sig med reparation og vedligeholdelse i andet kvartal 2024, hvilket er 1.700 flere end foregående kvartal, svarende til en stigning på 2,4 pct.

I samme periode var der en stigning i antallet, der beskæftigede sig med Anlægsvirksomhed, Anden virksomhed og Ikke på arbejde pga. dårligt vejr, ferie, sygdom, undervisning o.l., mens der var færre, der beskæftigede sig med Nybyggeri og tilbygning og Kontorarbejde.

Faktisk faldt Nybyggeri og tilbygning med 3,0 pct. til 49.200 mellem første og andet kvartal 2024, hvilket er det laveste niveau siden første kvartal 2019.

- Nybyggeriet af især boliger har længe peget nedad. Det har for eksempel ramt en branche som teglværkerne hårdt. Men der er rigeligt med aktivitet i energirenoveringer og klimatilpasning samt ikke mindst i Femern-forbindelsen til at modsvare nedgangen i nybyggeriet. I installationsfagene, el og vvs, er man helt ude med dejskraberen for at finde mandskab til den store efterspørgsel, lyder det fra Bo Sandberg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062