23948sdkhjf

Dansk tegnestue vinder forskningscenter med underjordiske laboratorier og åbne miljøer

C.F. Møller former rammerne om forskning i store spørgsmål om galaksers sammenhæng

C.F. Møller Architects vinder konkurrencen om universitetet i Hamburgs nye 12.000 kvm HAFUN-forskningsbygning i Science City Hamburg Bahrenfeld, Tyskland.

Det oplyser tegnestuen i en pressemeddelelse. 

HAFUN samler to forskningscentre og rummer "faciliteter med åbne miljøer til kontorer, mødesteder og konferencer, samt delvis underjordiske laboratorier med ekstremt sensitivt udstyr til forskning i blandt andet kvantefysik, kosmisk stråling og gravitationsbølger, som kræver komplet afskærmning fra interferens og rystelser", hedder det.

– Vores design viser en stimulerende, gennemsigtig arkitektur, hvor bygninger og landskab forvandler stedet til en levende del af campus, der kan udtrykke Science City-visionen, fremme innovation og tiltrække talenter, udtaler Julian Weyer, partner hos C.F. Møller Architects.

HAFUN står for Hamburg Fundamental Interactions Laboratory. 

Det er her, forskere fra Hamburgs Universitets Cluster of Excellence Quantum Universe vil forfølge spændende spørgsmål så som: Hvad er mørkt stof - som forklarer, hvordan galakser og galaksehobe hænger sammen - og hvordan er det opstået?

Underjordiske laboratorier og observatorium i toppen

Den nye forskningsbygning opføres i den nye Science City Hamburg Bahrenfeld, der er under udvikling, i umiddelbar nærhed af Hamburgs Universitets nyeste fysikbygninger.

HAFUN-bygningen består af to atriumbygninger, som bliver sammenkoblet via et hjørne i hver bygning. 

Dette skaber – med arkitekternes ord – en ”bygningsgeometri som et dobbelt loop, der med én samlende facade giver en genkendelig og ikonisk bygning, som i kombination med sit landskabsdesign tilpasser sig omgivelserne”.

HAFUN

Bygherre: Sprinkenhof GmbH

Hvor: Hamburg, Tyskland

Omfang: 12.000 kvm

Ingeniør: BZS-Bauphysik GmbH Christian Bonik GmbH Fassadenberatung

Arkitekt: C.F. Møller Architects

Landskab: C.F. Møller Architects

Andre samarbejdspartnere: BAL, Bauplanungs und Steuerungs GmbH

Kilde: C.F. Møller Architects

Sammenkoblingen danner bygningens hjerte, hvor et centralt placeret atrium skaber et socialt knudepunkt. Med skabes også vinkler til udendørs opholdsrum rundt om bygningen med grønne terrasser og haver. Her ligger bygningens indgang centralt placeret, hvor de to gårdrumsbygninger mødes.

Ankomstområdet består af en foyer forlænget af en vindeltrappe til tagterrasserne, så besøgende kan komme op til et observatorium og udendørs undervisningsfaciliteter.

Dagslys, lyst interiør og træpaneler skaber "en behagelig atmosfære" og har en akustisk absorberende effekt i atriet, kontorerne og de rummelige gangarealer indrettet med loungeområder. Indvendigt er der lagt vægt på åbenhed med mødesteder, der fremmer vidensdeling og samarbejde.

Ude nedtrapper bygningen med grønne taghaver mod boligbebyggelse i syd, og åbner sig mod den eksisterende campus i vest.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11