23948sdkhjf

Nyt ja sender udviklingen af Egon Olsens gamle fængsel ind i ny fase

Allerede i år bliver nogle af de første, større fysiske skridt i udviklingen af det gamle fængsel til ny bydel taget

A. Enggaard, PKA og Freja Ejendomme har fået grønt lys til at gøre den 160.000 kvm fængselsgrund ved Vridsløselille Statsfængsel klar til udviklingen af en ny bydel.

Udviklingen er muliggjort med Albertslunds Kommunes kommunalbestyrelses godkendelse af en rammelokalplan for det gamle fængselsområde, der fastlægger de overordnede strukturer i området.

Det oplyser A. Enggaard, som sammen med PKA fik får ansvaret for omdannelsen af det ikoniske Vridsløselille Fængsel i 2020, i en pressemeddelelse.

Planerne for Vridsløse

Med godkendelse af masterplanen i efteråret 2022 og rammelokalplanen nu er rammerne sat for udviklingen af en levende og grøn bydel med mellem 1.400 og 1.600 boliger i varierende størrelser og boligtyper, samt erhverv og iværksætteri. 

Bydelen bindes sammen af grønne og rekreative områder præget af både ny og bevaret natur, der sammen med fængslet vil udgøre kernen i bydelen.

En stor del af det samlede fængselskompleks og størstedelen af grundens øvrige bygninger bevares, herunder fx hovedbygningen med den ikoniske grønne port, inspektørboligen og kirken. Porten skal være omdrejningspunktet for et nyt samlingspunkt for iværksætteri, kreativitet og fællesskab, der under navnet ’Porten’ er tænkt som samlingspunkt for beboere i området, Albertslund og resten af Storkøbenhavn.

I september sidste år godkendte kommunalbestyrelsen i Albertslund masterplanen for Vridsløse, der sætter retningen for den videre proces med udviklingen af det tidligere fængsel til en bydel med mellem 1.400 og 1.600 boliger i varierende størrelser og boligtyper.

Bevarings- og transformationsstrategi

Den netop godkendte rammelokalplan er anlægsgivende for det overordnede vejnet, belysning og forsyningsledninger samt de grønne områder.

– Hele udviklingen af Vridsløse bygger på en ambitiøs bevarings- og transformationsstrategi. Det er ikke bare en bæredygtig tilgang, men også en måde at sikre, at vi bevarer samt bygger videre på områdets historie og unikke kvaliteter, fortæller adm. direktør i Freja Ejendomme, Christina Jørgensen.

– Et vigtigt fokuspunkt i 2023 bliver at kortlægge, hvordan bevaringsværdige bygninger kan renoveres og transformeres, så de arkitektoniske og kulturhistoriske værdier sikres i en ny og moderne bydel, fortsætter hun.

Rammelokalplanen udpeger også de bevaringsværdige bebyggelser samt træer, der ikke må fældes uden tilladelse fra kommunen. Bygninger og træer, der ikke er udpeget, kan med godkendelsen af rammelokalplanen nu rives ned og fældes.

Store skridt i år

Vridsløse udvikles i etaper, og 2023 bliver et år, hvor nogle af de første større fysiske skridt i udviklingen skal tages. Særligt omkring den sydlige del af grunden vil det derfor også snart blive mere synligt, at der er gang i et stort byudviklingsprojekt i byen ifølge projektudviklingschef i A. Enggaard, Morten Løgsted:

– Her tænker jeg blandt andet på etableringen af forsyningsledninger, etableringen af den nye sø, der bliver et stort og rekreativt naturområde, og selvfølgelig lukningen af en del af Hedemarksvej, forklarer projektudviklingschefen.

Fra fængsel til masterplan

2016: Sidste indsatte forlader fængslet og fængselsdriften afvikles

2019: Kriminalforsorgen overdrager fængslet til Freja Ejendomme

2020: Albertslund Kommune og Freja Ejendomme igangsætter en arkitektkonkurrence i form af et parallelopdrag med fem deltagende teams

2020: A. Enggaard og PKA indgår købsaftale med Freja Ejendomme

2021: Med udgangspunkt i de gennemarbejdede forslag fra arkitektkonkurrencen udarbejder A. Enggaard, PKA og Freja Ejendomme i tæt samarbejde med Cobe, Rambøll, WSP og Albertslund Kommune et forslag til en masterplan for udviklingen af en ny bydel under navnet Vridsløse.

2022: Forslag til masterplan afleveres til Albertslund Kommune og sendes i offentlig høring.

2022: Masterplan for Vridsløse godkendes af Albertslund Kommunes kommunalbestyrelse.

2023: Rammelokalplanen for Vridsløse godkendt af Albertslund Kommunes kommunalbestyrelse den 14. februar 2023.

Sideløbende med byggemodningen fortsætter udviklingen af bydelens samlingspunkt Porten, hvor rammerne udgøres af de historiske bygninger og pladsen omkring den grønne port. 

Porten vil blandt andet byde på events og koncerter og huser allerede flere aktører, herunder mikrobryggeriet Slowburn Brewing Co-op.

Inden nybyggeri kan sættes i gang på grunden, skal lokalplanen for bydelens første kvarter på plads. 

Første lokalplan, der dækker over grundens sydvestlige kvarter, som i masterplanen har arbejdstitlen Karrékvarteret, er aktuelt under udarbejdelse og forventes at blive sendt i offentlig høring hen over sommeren.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157