23948sdkhjf

Mange bække små: Flere tiltag danner rammerne om en grønnere byggeplads

Byggeriet af Danmarks største plastsorterings- og genanvendelsesanlæg skrider hastigt frem. For blot et år siden kunne man afholde det første spadestik i Esbjerg og nu er byggepladsen domineret af en enorm fabrik, der er ved at blive gjort klar til at håndtere 160.000 tons plastikaffald.

Byggeriet vil få store konsekvenser for hvordan vi bruger og genbruger plastikaffald i Danmark og de grønne ambitioner, der ligger bag projektet, er også smittet af på selve byggeprocessen. Foruden at man stiler efter DGNB-Guld Certificering for byggeriet, har man også set på, hvor man kan skære i CO2-udledningen på byggepladsen.

- Vi har mange folk på byggesagen, en stor skurby og en stor vognpark, fortæller Martin Bech Jensen, der er entrepriseleder hos JORTON, der er sagens hovedentreprenør. Han fortsætter:

 - Derfor har vi valgt at se holistisk på byggeriet, så vi ikke kun fokuserer på den udledning selve byggeriet forårsager. F.eks. har vi inden byggeriets opstart, sørget for at efterisolere vores mange skurvogne, der tilmed er blevet udstyret med automatisk lys- og vandslukning og døre der automatisk lukker, så vi ikke fyrer for spurvene.

- Også i indretningen af kontorerne i skurvognene har vi valgt at satse på genbrug frem for hele tiden at indkøbe nye kontorstole, borde osv. Dette køber vi gennem en nonprofitorganisation, hvor overskuddet går til velgørende formål. I sidste ende får vi noget udstyr, der fungerer lige så godt, som hvis det havde været købt fra ny.

Små elektriske kraftkarle

På byggepladsen vil man også kunne møde en af JORTONs nye små arbejdsdrenge i form af en 100% emissionsfri og elektrisk minilæsser.

- Der er stadig nogle begrænsninger i forhold til udvalget af fuldelektriske entreprenørmaskiner, men man skal starte et sted. Vi følger udviklingen tæt og var af den mening at netop denne vakse minilæsser levede op til vores krav på byggepladsen, fortæller Mads Jensen, der er materielchef hos JORTON.

- At vores minilæsser er elektrisk, har nogle åbenlyse fordele i forhold til vores CO2e udledning på byggepladsen, men hertil er der også nogle arbejdsmiljømæssige fordele da vi slipper for de skadelige emissioner. Det er især en fordel når der arbejdes indendørs, afslutter Muna Prakriti Parajuli, JORTONs bæredygtighedskoordinator.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078