23948sdkhjf

Tegnestuen Vandkunsten: Fremtidens Forstad i Årslev kan blive et forbillede

Det er Vandkunsten, som har sat stregerne for Fremtidens Forstad i Årslev. Der er tale om byplanlægning med et højt detaljeniveau, hvilket udgør et godt springbræt for områdets ejendomsudviklere. Projektet kan samtidig vise vejen for andre byer.

Urbaniseringen fortsætter med uformindsket kraft. Det står tydeligt, når man kigger hen over hustagene i enhver dansk storby og ser den skov af kraner, der ofte dominerer byernes skyline.

Udviklingen betyder også, at storbyernes omegn kommer under pres. Storbyerne virker som magneter på tilfl yttere, og de efterspørger moderne omgivelser, som de traditionelle forstæder ikke altid kan matche med de mange parcelhuse og den lave befolkningstæthed.
Den udfordring har Vandkunsten taget op i en opgave for Faaborg-Midtfyn Kommune med det ambitiøse projektnavn ”Fremtidens Forstad Årslev”. Resultatet er visionær og detaljeret byplanlægning. Arkitekt og partner hos Tegnestuen Vandkunsten Jan Albrechtsen er særdeles tilfreds med resultatet. 
”Vi er både glade og stolte. Vi synes, det er lykkedes rigtig godt med planlægningen af Fremtidens Forstad Årslev. Samtidig tror vi, at vi har fat i noget, som kan inspirere til byudvikling i andre områder, der ligger i tilknytning til en storby. Det gør det hele til et spændende projekt at have været en del af,” siger han.

Fællesskab og kvalitet
Tegnestuen Vandkunsten blev etableret i 1970’erne. Udgangspunktet var fokus på de tidstypiske bofællesskaber og en drøm om at bo tæt på naturen. Med årene er opgavetyperne dog blevet mangfoldige, men arkitektfirmaet er alligevel kendt for sit brud med betonblokke og sit fokus på det fælleskabsori-enterede tætte og lave byggeri.

Arkitektfirmaet består i dag af omtrent 80 ansatte, hvoraf ti er partnere. Et tværfagligt team har været inde over projektet Fremtidens Forstad Årslev, og de har designet noget, som er ganske unikt og temmelig omfattende. Der er tale om et område 600 boliger til 1.200 nye beboere i landsbyen Årslev sydøst for Odense, som ventes at begynde at skyde op af jorden næste år.
”Fremtidens Forstad kan siges at være en moderne fortolkning af en købstad. Her skal der være plads til både forskellige typer mennesker og til fællesskabet. Det har handlet om at skabe social kvalitet, diversitet og direkte adgang til naturen – altså at skabe en helt ny måde at bosætte sig på i forhold til parcelhuskvarteret,” siger han og tilføjer: ”Derfor vil området byde på både række-huse og lejligheder - samt lave huse og etageejendomme. Derudover er der plads til erhverv og butikker. Det hele skaber diversitet.”

Mennesker og mellemrum
Vandkunsten har allerede afl everet projektet til Faaborg-Midtfyn Kommune. Resultatet er en byplan, som tager udgangspunkt i at bygge tæt i en serie klynger, som er adskilt af kiler af natur. Det betyder, at alle boliger får direkte adgang til landskabet. 
Klyngerne giver kommunen mulighed for at udbygge området i etaper. Hver klynge har sit eget centrum, et torv, bystræder - og tager på sin vis identitet efter landskabet. Ifølge ar-kitekt og partner hos Tegnestuen Vandkunsten Rikke Møller Andersen, er der endda en parallel til det historiske Fyn. 
”Beboelseshusenes placering og omgivelser er f.eks. inspireret at de herregårdsanlæg, man finder rundt omkring i det fynske landskab, hvor der er nogle helt særlige landskabs- og naturkvaliteter. Samtidig har vi arbejdet meget med mellemrummene – og ikke bare husene selv. Her bevæger beboerne sig også rundt, og det er jo menneskerne og deres velbefindende, det det hele handler om,” siger hun.

En inspiration til andre
Fremtidens Forstad Årslev har været et inte-ressant projekt for Tegnestuen Vandkunsten at arbejde med. Arkitektfirmaet har allerede stor erfaring i byplanlægning, men kommunens visionsniveau for denne opgave har været usædvanlig højt. 
Rikke Møller Andersen håber, at Fremtidens Forstad Årslev kan blive et forbillede for andre landsbyer, der ligger i storbyperiferien. Hun håber også, at Tegnestuen Vandkunsten får muligheden for at arbejde videre i Årslev.
”Vi har givet kommende bygherrer et detaljeret udgangspunkt, men det skal det også være, for at bydelen kommer til at leve op til kommunens høje ambitionsniveau. Med input til lokalplanen har vi afsluttet vores del af projektet for nu, men det kunne selvsagt være fan tastisk at få lov at tegne boliger, hvis der er bygherrer, der ønsker det,” siger hun og tilføjer: 
”Derudover tror jeg, at andre landsbyer vil kunne hente inspiration i konceptet. Der er grundelementer, som kan genbruges andre steder. De store byer tiltrækker mange mennesker i de her år. Derfor er det oplagt også at udvikle forstæderne.”

OM TEGNESTUEN VANDKUNSTEN

Arkitektfirma hjemhørende i København, som oprindeligt blev etableret i 1970’erne.
Den gode bolig, bæredygtighed og fællesskab har altid været pejlemærker for Vandkunsten.
Oprindelig var arkitektfi rmaet kendt for sit opgør mod de store boligblokbyggerier. 
I dag er Vandkunsten ikke bare kendt som boligbyggere, men også for større byplan-lægning. Arkitektfirmaet har omtrent 80 ansatte.
Kilde: www.vandkunsten.com

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078