Dansk Håndværk indgår ny overenskomst
Dansk Håndværk og 3F Byggegruppen har netop indgået en ny fælles overenskomstaftale.
Aftalen indeholder samme økonomiske ramme som OK20-aftalen med de øvrige arbejdsgiverorganisationer på området, skriver parterne i en fælles pressemeddelelse.
Hos Dansk Håndværk er der særlig tilfredshed med, at den fælles aftale rummer initiativer, der skal være med til at styrke indsatsen mod social dumping.
– Det er en vigtig opgave, at vi sammen viser samfundssind og arbejder aktivt for at hindre social dumping og dårlige vilkår for både ansatte og virksomheder i byggeriet, siger bestyrelsesformand i Dansk Håndværk, Niels Techen, om aftalen i pressemeddelelsen.
– Vi er derfor enige om en fælles opfordring til at der indføres ID-kort ved lovgivning, så det omfatter alle i byggebranchen. Og vi er også nået til enighed om en samarbejdsaftale om "fair play byggeri", der sætter rammerne for et fælles ønske om at bekæmpe kriminalitet, menneskehandel, tvangsarbejde, sort arbejde, og organisationsforfølgelse, som vi desværre oplever i stigende grad i byggeriet, fortsætter han.
Bedre barsel skal trække flere kvinder ind i byggebranchen
Den nye OK21-aftale giver også arbejdstagere forbedringer på barselsområdet. Mødre får mulighed for fuld løn under graviditetsorlov og barsel. Kommende fædre kan også se frem til forbedringer, i form af fuld løn i de to ugers fædreorlov.
Formand for 3F Byggegruppen Claus von Elling er meget glad for denne oprustning for kommende forældre:
– Tidligere ville gravide kvinder på barsel eller graviditetsorlov og mænd på fædreorlov opleve en stor lønnedgang når de gik fra på orlov. Det får vi nu udjævnet, siger han for tilføjer:
– Dette initiativ er også tænkt som et led i indsatsen for at få flere kvinder ind i byggebranchen og vil forhåbentlig gøre en forskel når kvinder fremover skal vælge om de skal tage en erhvervsuddannelse eller gå en anden vej.
Bedre mulighed for efteruddannelse
Det stigende behov for kvalificeret arbejdskraft i Håndværksbranchen har også sat sit aftryk i overenskomstaftalen. Medarbejdernes mulighed for efteruddannelse og opkvalificering udvides, blandt andet med ret til uddannelse ved ledighed, samt ret til at få en erhvervs- eller kontraktuddannelse, indenfor det område virksomheden beskæftiger sig med, hvis medarbejdere har været ansat i virksomheden i 12 måneder.
Den fælles aftale rummer også en forbedring for vilkårene for arbejdsmiljørepræsentanter, der sikres ret til mere uddannelse. Ligesom parterne er enige om at styrke det forebyggende arbejdsmiljøarbejde i virksomhederne.
Den økonomiske ramme er identisk fra forårets private overenskomstforhandlinger, dog med en lille regulering af akkordafsavnstillægget pr. den 1. marts 2023.