23948sdkhjf

Den jyske vækst er i højt gear

Sydjylland og Vestjylland har den største vækstfremgang, mens Sjælland udenfor hovedstadsområdet halter bagud, viser opgørelse fra Dansk Byggeri

Mange virksomheder har ordrer et godt stykke ud i fremtiden, jobsikkerheden er høj, og der kommer løbende nye medarbejdere og opgaver til.

Sådan er situationen på mange virksomheder i Sydjylland og Vestjylland, der sammen med hovedstadsområdet er de dele af landet, som driver væksten i Danmark.

En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at mens der på Sjælland og Lolland-Falster kun blev skabt en værditilvækst på 213.000 kr. per indbygger, blev der i Vestjylland og Sydjylland produceret for henholdsvis 297.000 og 310.000 kr. per indbygger. I København blev der produceret for 438.000 kr. per indbygger, og i kommunerne i omegnen af hovedstaden er værditilvæksten helt oppe på 485.000 kr. per indbygger.

- En af forklaringerne er, at der er mange produktionsvirksomheder i netop Syd- og Vestjylland, men derudover er der ingen tvivl om, at de virksomheder også har formået at gribe det momentum, der har været efter krisen, efter de en årrække har arbejdet hårdt på at skære alle unødvendige omkostninger fra, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen og uddyber:

- Hovedstadsområdet er selvfølgelig stadig i front, fordi de mange tilflyttere også bringer virksomheder og iværksættere med sig, men Syd- og Vestjylland får ikke den samme interesse foræret, så deres fremgang er skabt af lokal vækst fra lokale virksomheder.

Langt foran København
Værditilvæksten i Syd- og Vestjylland er steget med hele ni procent siden 2010, mens den i København er steget med knap fire procent og med syv procent i omegnskommunerne.

- Her overhaler jyderne faktisk hovedstadsområdet. Selvom de kommer fra et lavere udgangspunkt, er det alligevel godt gået. Jyderne har ry af at være nogle sejlivede typer, der kæmper sig fremad, selvom der er modvind, og det bliver bekræftet af de flotte væksttal, siger Maria Schougaard Berntsen.

Værdiskabelsen i Sydjylland, Vestjylland og København og omegn lå i 2015 mindst 40 procent højere end på Sjælland og Lolland-Falster, som er det sted i landet, hvor der bliver produceret mindst per indbygger. Her er produktionen på 213.000 kr. per indbygger ikke langt over 2010-niveauet.

- Dele af Sjælland og Lolland-Falster oplevede en stor tilbagegang i både 2012 og 2013, og den mavepuster er de først ved at komme sig over. Væksten i København og omegn vil på sigt brede sig og påvirke området positivt, men det kommer til at tage tid. Ud over et par større flagskibe som fx Novo Nordisk er der ikke ret mange virksomheder, der kan kickstarte den lokale vækst, siger Maria Schougaard Berntsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203