23948sdkhjf

Dansk Byggeri: Behov for hurtig justering af regler for realkredit

Boligmarkedet, byggeaktiviteten og den privates sektors vedligeholdelse risikerer at blive ramt unødigt hårdt af de dårlige regler for realkredit. Derfor skal der ske hurtige justeringer i reglerne, mener Dansk Byggeri.
- Det er vigtigt, at markedet for alle typer af værdipapirer er effektivt, og at markedet fastsætter priser og derved renter på baggrund af de reelle økonomiske forhold og forventninger. Det er med de nuværende regler ikke tilfældet, og resultatet risikerer at blive renter, der er højere end de burde være. Det kan ramme både beskæftigelsen og boligejerne negativt. Og udfordringerne er store nok i forvejen, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri - Torben Liborius - til danskbyggeri.dk.

Organisationens seneste økonomiske prognose viser et større fald i beskæftigelsen, og både boligmarkedet, byggeaktiviteten og den privates sektors vedligeholdelse risikerer at blive ramt unødigt hårdt, hvis realkreditmarkedet påvirkes af systemfejl.

Nuværende regler kan medføre negativ spiral
Ifølge Dansk Byggeri betyder de gældende regler for beregning af diskonteringsrenten - der baseres på statsobligationer - at pensions- og forsikringsselskaberne skal øge deres hensættelser. Samtidig betyder de lavere kurser på aktier og obligationer, at værdien af deres aktiver er faldet.

Derfor risikerer pensions- og forsikringsselskaberne at blive tvunget til at sælge ud af deres realkreditobligationer på et tidspunkt, hvor de ikke ville sælge, hvis de skulle anlægge en fornuftig investeringsbetragtning. Når der samtidig skal handles mange obligationer, som det er tilfældet i december, er der meget stor risiko for at markedet bliver vredet skævt.

- De gældende regler risikerer at starte en negativ spiral, hvis pensions- og forsikringsselskaberne skal sælge ud af deres aktiver. I det nuværende marked vil det betyde, at priserne falder yderligere, siger Torben Liborius.

Tidspunktet er meget uheldigt, for det falder sammen med, at mange på markedet har behov for at disse selskaber kan købe obligationer.

- Stigende renter på realkredit, som følge af dårlig indretning af markedet, skal undgås. Reglerne for beregning af diskonteringsrenten bør derfor tilpasses de produkter, der faktisk indgår i porteføljerne, slutter Torben Liborius.

Kilde: Dansk Byggeri

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094