23948sdkhjf

Norges nye superhospital er taget i brug

Akershus Universitetssygehus sætter nye standarder for sygehusbyggeri. Huset, der har været 1512 dage undervejs, blev taget i brug i denne uge.
137.000 m2, 4.600 ansatte og 50.000 patienter. Det er blot nogle af dimensionerne for det nye superhospital i Akershus, som har kostet 7,6 mia. NOK at opføre.

- I ni år fra konkurrenceforslaget og frem til realiseringen har dette projekt fyldt vores hverdag. Det opleves næsten, som når ens børn flytter hjemmefra. Man er stolt og vemodig på samme tid, fortæller Klavs Hyttel fra Arkitektfirmaet C. F. Møller, som har stået bag projektet i det norske.

Det nye universitetssygehus er ikke et traditionelt institutionsbyggeri. Det er et venligt, uformelt sted med åbne og overskuelige omgivelser, der kommer patienter og pårørende i møde.

- Tryghed er et kodeord i sygehusbyggeri. Trygheden skal både favne det effektive, det teknologiske og dagligdagens velkendte rammer. Det er på denne knivsæg, vi har skabt den arkitektoniske attitude i byggeriet, siger Klavs Hyttel.

Avancerede logistikløsninger
20 automatiske, førerløse vogne finder selv vej, tager elevatoren og stopper, hvis forbipasserende går i vejen. De forsyner hele sygehuset med blandt andet sengetøj og andet materiel.

En automatiseret lægemiddelsforsyning sender via rørpost medicinen direkte til patienten. Lægen rekvirerer medicin via pc, hvorefter farmaceuten starter produktionsrobotten, som producerer, pakker og leverer.

Et sugeanlæg håndterer 80 % af sygehusets skrald og vasketøj. Og hver seng har sin egen patientterminal med bl.a. elektronisk journal, internetadgang, tv, telefon, underholdning og information.

Alt sammen intelligente logistiksystemer, som sparer tid og mandskab.

Helhed og variation
Hospitalets forskellige afsnit er forskellige i deres dimensioner, form og udtryk. Sengefløjene har ét arkitektonisk udtryk, behandlingsafsnittet et andet og børneklinikken igen sit helt eget udtryk. Dette er med til at skabe en varieret visuel oplevelse, samtidig med at det er let at orientere sig i området.

Bygningsanlægget præges af, at det har haft høj prioritet at få dagslys til alle arbejdspladser, udsyn til landskabet og kontakt til det fri. En glasoverdækket hovedgade - hvor træ er det dominerende materiale - forbinder bygningerne og funktionerne. Glasgaden er sygehusets hovedfærdselsåre og er bygget op som en serie af torve med forskellig karakter og funktioner såsom kiosk, apotek, frisør, kirke og café.

Kilde: Arkitektfirmaet C.F. Møller

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109