23948sdkhjf

Udslidte sygehuse trænger til milliardløft

De mange gamle sygehuse er blevet overset under byggeriet af nye supersygehuse. Nu venter en milliardregning til renoveringer for regionerne, der mødes torsdag
Utætte vinduer, udtjente installationer og nedslidte facader. Mens der rundt i landet bygges nye supersygehuse, så trænger mange af landets ældre sygehuse slemt til renovering efter mange års slid.

De nye sygehuse, finansieret med 40 milliarder kroner gennem Kvalitetsfonden, udgør blot 20 procent af den samlede bygningsmasse i sygehusvæsnet.

De resterende 80 procents er for mange sygehuses vedkommende godt oppe i årene og med gammelmandssygdomme som mange patienter.

Det gælder blandt andet det 40 år gamle Herlev Sygehus ved København.

- Det presser sig på på mange områder lige fra ventilation og faldstammer til brandsikring, siger hospitalsdirektør Klaus Lunding.

- Meget ser patienterne ikke direkte. Men venter man på en operation og ser på de plettede lofter efter utallige vandskader, tænker nogle da nok, om vi egentlig har styr på tingene, siger han.

Hospitalsdirektøren er især bekymret for kontrasten, når der om nogle få år tæt på det gamle sygehus rejser sig en flot og ny akutmodtagelse og en ny mor-barn-afdeling.

- Jeg ser en fare i et spritnyt sygehus indrettet efter alle kunstens regler og et meget nedslidt i den anden, siger Lunding.

Herlev alene efterlyser 1,6-1,8 millliarder kroner de næste fire-fem år til nødvendige renoveringer.

Regionerne mødes til generalforsamling torsdag, og næstformanden, Jens Stenbæk (V), siger, at billedet er det samme overalt.

En analyse fra Rambøll påpeger et samlet investeringsbehov på 5,1 milliarder kroner årligt frem mod 2024. Heraf udgør investeringer i bygninger årligt 3,1 milliarder.

- En tredjedel af den eksisterende bygningsmasse er i kritisk stand og kræver betydelige forbedringer for at leve op til moderne standard, siger han.

- Vi er nødt til at få en langsigtet planlægning og finansiering af den, og det håber jeg, regeringen vil tage alvorligt ved de kommende økonomiforhandlinger til juni.

Ikke mindst de psykiatriske sygehuse er meget gamle, og visse opført før 1900. Derfor er regionerne i gang med en omfattende modernisering af psykiatrien, som også vil lægge beslag på et større milliardbeløb.

- Gør vi ikke noget, så får vi A- og B-sygehuse, og vi ønsker en høj standard i hele landet, som ikke afhænger af, om man bor tæt på et af de nybyggede sygehuse, siger Stenbæk.

Ifølge Kjeld Møller Pedersen, sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet, er det regionernes ansvar som andre ejendomsejere at holde snor i en løbende vedligeholdelsesplan.

- For selvfølgelig skal der også være penge til at vedligeholde de ældre sygehus. I praksis tager det en længere årrække, før alle de nye sygehuse tages i brug, og de gamle skal jo også kunne hænge sammen indtil da.

Han tror, at der i princippet vil være lydhørhed overfor regionernes argumenter i Finansministeriet, når regionerne og regeringen mødes til økonomiforhandlingerne.

- Men finansministeren vil nok også skele til, om der er behov for yderligere boost af samfundsøkonomien i form af flere håndværker- og anlægsopgaver. De seneste lave arbejdsløshedstal kan trække i den modsatte retning, siger Kjeld Møller Pedersen.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094