23948sdkhjf

Materialepas skal kickstarte den cirkulære økonomi

Aktører på tværs af byggebranchen går sammen om at nedbryde grænserne for genbrug af byggematerialer.
Kan man som håndværker bruge brugt konstruktionsstål, når man bygger til hos en kunde?

Det spørgsmål har Tømrer, Murer & Kloakmester John A. Laursen ofte stillet sig selv. Han undlader det dog, fordi flere parametre omkring materialet ofte er ukendte: Hvor stammer det fra, indeholder det skadelige stoffer og hvilke tekniske specifikationer har det?

Fakta

Der er god forretning og sund fornuft i at genbruge byggematerialer, men der mangler viden og dokumentation før et egentligt marked kan blive en realitet. Derfor er Teknologisk Institut, Henning Larsen Architects, Renosyd og Tømrer, Murer & Kloakmester John A. Laursen fra Skanderborg gået sammen om et projekt, som skal danne rammen om et fremtidigt materialepas, der viser vejen for genbrug af byggematerialer.

Materialepasset udvikles i første omgang til materialerne belægningssten, konstruktionsstål og døre, hvor der ved udgangen af 2016 vil foreligge konkrete cases. I 2017 testes materialepasset yderligere i Renosyds genbrugsbutik Værdicentralen.

Projektet afvikles som spireprojekt under Innovationsnetværket for Bæredygtigt Byggeri, Innobyg, der er byggebranchens innovationsnetværk, og medfinansieres dermed af Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Læs mere på www.innobyg.dk .
- Jeg vil have stor gavn af mere information omkring materialerne, og det er også tilfældet hos mine kollegaer, derfor er jeg med i projektet. Mere viden vil være en gulerod for at genanvende materialer. Det har jo også en stor miljømæssig gevinst, siger John A. Laursen.

Slut med skepsis
Teknologisk Institut er en meget vigtig spiller i projektet, da Instituttet bidrager med massiv viden om byggeri, byggematerialer, affaldsteknologi samt muligheder for genbrug og genanvendelse af byggeaffald.

- Vi vil gerne være med til at fjerne den skepsis og usikkerhed, der kan være overfor genbrug af byggematerialer. Vi ønsker at kaste lys over særligt spørgsmål om kvalitet og indhold af skadelige stoffer samt at undersøge det realistiske i at dokumentere sporbarheden af materialerne, siger projektleder Stefania Butera.

Projektet fokuserer også på at skabe viden omkring, hvad det kræver af medarbejderne og infrastrukturen på genbrugspladserne at sørge for tilstrækkelig dokumentation til materialepasset.

Cirkulær økonomi
Valget af materialer er en vigtig opgave, når arkitekter har nye projekter på tegnebordet. Det har betydning for miljøpåvirkningen, og hos Henning Larsen Architects er der fokus på at samle viden om materialer.

- Vi ved i dag meget om bæredygtige byggematerialer, men vi har kun i et begrænset omfang erfaring med genbrugsmaterialer i nye byggerier. Vi har nærmest kun mulighed for at genbruge tegl. Hvis vi med dette projekt kan nedbryde nogle af de barrierer, der er, kan vi komme et stort skridt videre med at arbejde med den cirkulære økonomi i byggeriet, siger Signe Kongebro, partner og leder af afdelingen for bæredygtighed hos Henning Larsen Architects.

Markedet skal modnes
Renosyd ønsker med materialepasset at være med til at modne markedet for genbrugsbyggematerialer gennem genbrugsbutikken ”Værdicentralen”.

- På vores genbrugspladser modtager vi hvert år mange ton byggematerialer, der helt sikkert kan genbruges under de rette forudsætninger. Vi stiller i projektet materialer og butik til rådighed, så markedet og materialepasset kan modnes til at understøtte ansvarligt salg af genbrugsbyggematerialer af private aktører, udtaler erhvervskundechef hos Renosyd Sune D. Nygaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171