23948sdkhjf

Smart City-laboratorium – lige midt i byen

København vil være knudepunkt for udvikling af bæredygtige løsninger på fremtidens byudfordringer.
Man vil ikke kunne se det med det blotte øje, men i juni indvier Københavns Kommune et kæmpe data-laboratorium midt i byrummet, der skal udforske potentialet i nye, digitale løsninger, som kan føre København bæredygtigt ind i fremtiden.

Det nye ’Street Lab’ vil blive udviklet og drevet i partnerskab med den franske lys- og trafikgigant Citelum, den multinationale IT-virksomhed Cisco og TDC Erhverv, der alle har valgt at investere i at udvikle Smart-City løsninger i centrum af København.

Behov for at gøre byerne smartere
Behovet for at udvikle smarte, digitale løsninger skal ses i lyset af, at flere og flere mennesker globalt set vælger at bosætte sig i byerne. I dag bor mere end halvdelen af verdens befolkning i byer, og i 2050 vil det gælde for to ud af tre verdensborgere.

København alene vokser med 1.000 borgere om måneden, og det lægger øget pres på byens rum, infrastruktur og ressourcer. Smart City-tankegangen er, at man som by må organisere byens drift smartere, hvis de samme ressourcer skal række til stadig flere borgere.

Og her udgør indsamling af data om brugen af byen første skridt på vejen. Street Lab vil derfor via state of the art målesensorer og wifi i byrummet indsamle data, der kan give et unikt indblik i Københavns tilstand nu og her, og som kan bruges som udgangspunkt for at udvikle smartere løsninger.

- I København er en Smart By lig med en bæredygtig by. Det nye Street Lab skal sikre, at vi udnytter potentialet i nye digitale løsninger. Hvis vi nemt og billigt kan måle den aktuelle luftforurening i byen, kan vi styrke indsatsen mod den forurenende biltrafik. Og med sensorer i skraldespandene kan vi måske planlægge renholdet af byen på smartere måder end i dag, siger Morten Kabell, teknik- og miljøborgmester (EL).

Test på Danmarks mest trafikerede gade
Kendetegnende for Københavner-modellen bliver netop, at Street Lab kommer til at ligge inde midt i byen. Københavns Kommune har valgt at stille området mellem Rådhuspladsen og Christians Brygge til rådighed – et område, der blandt andet inkluderer H.C. Andersens Boulevard, som er Danmarks mest trafikerede gade.

På den måde kan potentielle løsninger blive afprøvet i et område, hvor der er maksimal belastning, inden de rulles ud i resten af byen – eller resten af verden.

Efterspørgslen på smarte, digitale løsninger er så stor, at markedspotentialet i 2020 forventes at ligge på 400 mia. USD. Med de gode testvilkår København stiller til rådighed, og fordi København er en mindre og let tilgængelig storby, forventes Street Lab at kunne tiltrække virksomheder, der gerne vil ind på det voksende marked.

Street Lab kommer til at teste og udvikle løsninger inden for to områder: For det første vil der være fokus på at finde løsninger på områder, hvor Københavns Kommune helt konkret oplever nye behov. Det vil i første omgang medføre fokus på måling af luftkvalitet, intelligent affaldshåndtering, smart parkering samt city wifi. For det andet skal Street Lab teste nye potentialer i markedet, der ikke kun kan bane vejen for nye løsninger i København, men for byer verden over, der har brug for at udvikle sig bæredygtigt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094