23948sdkhjf

Analyse: Offentlige bygninger skal renoveres for milliarder

Store dele af den danske offentlige bygningsmasse er nedslidt, utidssvarende og med dårligt indeklima, viser FRI’s State of the Nation-analyse.
Kontorer, skoler, daginstitutioner, plejehjem og andre offentlige bygninger er i dag så forsømte, at udgifterne til renovering beløber sig til flere milliarder kroner, hvis man gerne vil fastholde den værdi, som bygningerne udgør i dag.

Tal fra staten, regioner og kommuner skønner, at beløbet udgør hele 50 milliarder kroner. Det viser den årlige State of the Nation-analyse fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.

Kommunerne har i 2016 afsat 16,8 milliarder kroner til anlægsudgifter, men ifølge FRI-direktør, Henrik Garver, er det 2,2 milliarder kroner under det reelle behov.

- Det vil betyde, at der i de kommende år opsamles et markant vedligeholdsefterslæb i kommunerne, og at værdien af de offentlige bygninger falder dag for dag, siger Henrik Garver.

Konsekvensen kan være nedlukning af bygninger eller bygningsafsnit på grund af utæt klimaskærm, vand i bygningen eller skimmelsvamp samt meget høje følgeudgifter til genopretning af funktionerne.

Et faktuelt behov på op mod 500 milliarder
Og Ifølge FRI kan beløbet være langt højere end de 50 milliarder kroner, hvis man også tager udgifter til energirenovering og krav til eksempelvis indeklima og tilgængelighedskrav med i regnestykket.

- Meget tyder på, at det faktuelle renoveringsbehov for alle offentlige bygninger er op til 5-10 gange større, altså i størrelsesordenen 250-500 milliarder kroner, idet renoveringsefterslæbet kun er udtryk for den manglende vedligeholdsstand og ikke tager højde for, at varmen siver ud af bygningerne, at der er dårligt indeklima, uhensigtsmæssig adgang for handicappede, og at bygningerne i det hele taget er utidssvarende. Det koster hver dag i energiforbrug og uhensigtsmæssige arbejdsgange, forklarer Henrik Garver.

Analysen konkluderer, at selv rentable energiprojekter ikke gennemføres, fordi der ikke er midler til at gennemføre det almindelige vedligehold, som disse energiprojekter typisk udføres i forbindelse med.

- Når energibesparelserne ofte kan finansiere sig selv, virker det mærkeligt, at man ikke bare går i gang. Derudover er der hele problematikken omkring indeklima. Dårligt indeklima i skoler og institutioner koster hver eneste dag i tabt indlæring hos landets børn og unge, selvom man ikke kan sætte tal på tabet, så er der ingen tvivl om, at det er en dårlig investering ikke at have et godt og sundt indeklima, hvor indlæring fremmes, når vi i et samfund som det danske skal leve af vores viden, siger Henrik Garver.

Læs hele FRI's State of the nation-analyse på FRI's hjemmeside
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078