23948sdkhjf

Kan du få stress af en bygning?

Forskere skal måle, hvordan arkitektur påvirker kroppen.
Stress er en trussel mod mange menneskers livskvalitet. I et nyt internationalt forskningsprojekt skal forskere fra Aalborg Universitet (AAU) dykke ned i, hvordan arkitektur kan påvirke kroppens stresshormoner.

I fremtiden håber forskere fra Aalborg Universitet, at computermodeller kan forudsige brugernes reaktioner, inden bygningerne bliver opført.

- Konkret skal vi se på, hvordan hukommelse, læring, smerte og beslutningstagning bliver påvirket, og på om arkitektur har indflydelse på opbygning af kronisk stress. Samtidigt skal vi arbejde med at udvikle nye og bedre testmetoder, fortæller adjunkt og ph.d. Lars Brorson Fich fra Institut for Arkitektur og Medieteknologi, som netop har modtaget fire millioner kroner fra Det Obelske Familiefond og Realdania til at lede forskningsprojektet.

Ud over Aalborg Universitet deltager de svenske universiteter i Lund og Kristianstad, mens de biokemiske analyser af stressniveauet hos forsøgspersoner skal udføres på Universitetet i Trier i Tyskland.

Truende rum
Den arkitektuddannede Lars Brorson Fich har tidligere ledet et beslægtet projekt, støttet af de samme to fonde, hvor det blev påvist, at et rums arkitektur kan påvirke stresshormonet kortisol. Den nye forskning følger op på resultaterne derfra.

- Stress er grundlæggende en reaktion på, at vi oplever en situation som truende. Det har vist sig, at det rum, vi befinder os i, har indflydelse på, om vi bedømmer en situation som truende, fortæller han.

I forbindelse med en stressreaktion omstilles en lang række fysiske og mentale funktioner, og her spiller kortisol en central rolle. Ved at måle på de arkitektoniske omgivelsers indflydelse på dette hormon, håber forskerne at få en dybere indsigt i, hvordan arkitektur kan påvirke nogle af de funktioner, der er væsentlige for menneskers produktivitet og velbefindende.

Et problem i vækst
35.000 danskere er hver dag sygemeldt på grund af stress, og ubehandlet stress menes at udløse over halvdelen af alle depressioner og angstlidelser.

Lars Brorson Fich håber, at hans og kollegernes forskning kan være med til at gøre noget ved det voksende problem, som koster samfundet dyrt og forringer de berørtes livskvalitet:

- I gennemsnit opholder vi os indendørs i 80-90 procent af tiden. Så viden om hvordan bygningernes arkitektur påvirker stressmekanismer, og hvad det betyder for vores produktivitet og velbefindende, kan få stor betydning for, hvordan vi skal designe fremtidens bygninger, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078