23948sdkhjf

Kommunale bygninger omdannes til flygtningeboliger

Behovet for boliger til flygtninge er akut, og i Egedal er man gået alternativt til værks. Arkitekterne bag projektet håber, at andre kommuner vil følge med.
I 2015 modtog Egedal Kommune 144 flygtninge, og yderligere 177 ventes at følge efter i år.

Den ekstraordinære situation skaber akut boligmangel, og allerede i efteråret vedtog byrådet derfor en ny strategi for håndtering af de mange flygtninge, som indkvarteres i mindre grupper over hele kommunen.

Som mange andre kommuner har Egedal søsat projekter med pavillonboliger, men en væsentlig del af strategien er også at omdanne tomme, kommunale bygninger til boliger, hvoraf de første ventes klar til indflytning i marts.

- En pavillonbolig er den hurtigste løsning og på kort sigt også den billigste. Men i et totaløkonomisk perspektiv er det vores opfattelse, at det bedre kan betale sig at bygge om. Vi får nogle bedre boliger med en bedre rumdisponering, og vi får skabt liv i nogle bygninger, som ellers ikke bliver brugt. Desuden giver vi flygtningene mulighed for at bo i et allerede etableret byområde frem for i en pavillon på en bar mark, siger projektleder Nikolaj Gintberg fra Egedal Kommune.

Arkitekt: Gør som Egedal
Konkret er der tale om to tidligere daginstitutioner i Slagslunde og Ølstykke, som indrettes til i alt 33 boliger. Bag omdannelsen står Dominia som totalrådgiver med henholdsvis Skala Arkitekter og Tnt Arkitekter som underrådgivere. Hovedentreprenør er SKP Tømrer & Snedkerfirma.

Gennem projektet i Slagslunde har Skala Arkitekter tilegnet sig indsigt i den ekstraordinære situation, som kommunerne står i netop nu på grund af flygtningestrømmen. Horsens-virksomheden opfordrer landets kommuner til at gå alternativt til værks på samme måde, som de har gjort i Egedal:

- I mange kommuner har man akut behov for over 100 boliger. I den situation er det oplagt at udnytte, at der står så mange tomme bygninger rundt om i landet. Vi skal tilbyde flygtningene ordentlige forhold, og ordentlige boliger på ordentlige placeringer kræver andet og mere end pavilloner, siger arkitekt Trine Vermund fra Skala Arkitekter.

Det næste bliver erhvervsejendomme
I Kommunernes Landsforening (KL) ser man også et stort potentiale i at omdanne allerede eksisterende bygninger til midlertidige boliger.

- Jeg tror, at de fleste kommuner er i gang med projekter af den karakter. Man er startet med noget, der ikke kræver så meget ombygning; vandrerhjem, hoteller og lignende. Når de er brugt, kan daginstitutioner og skoler være en god mulighed, fordi de typisk ligger i etablerede boligområder, siger chefkonsulent Eske Groes.

KL forventer, i henhold til udmeldinger fra Udlændingestyrelsen, at der skal findes boliger til omkring 17.000 flygtninge i 2016. Det skal med andre ord gå stærkt, og her har den seneste ændring af planloven i december banet vej for, at kommunerne kan begynde at inddrage tomme erhvervsejendomme i planlægningen.

- Det er fortsat meget nyt, så vi har ikke noget overblik over, hvor mange kommuner der er i gang. Umiddelbart er mit bud, at langt de fleste flygtninge vil blive placeret i boliger, der er omdannet fra noget eksisterende, siger Eske Groes.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078