23948sdkhjf

Elbranchen under anklage: Misbruger unge elever

I løbet af de sidste fem år er arbejdsgivernes misbrug af unge i elbranchen eksploderet.
Det siger formanden for elektrikernes fagforening Dansk El-forbund, Jørgen Juul Rasmussen, til Avisen.dk. Han reagerer på baggrund af en opgørelse, som forbundet har lavet af uddannelsesaftaler i branchen i perioden 2010-2015.

El-installatørernes organisation Tekniq medgiver, at der er problemer.

Ifølge opgørelsen fra Dansk El-forbund er antallet af aftaler om såkaldt virksomhedsforlagt undervisning (VFU) er i perioden vokset fra et omfang på 293 i 2010 til 1.389 i 2015. Det er mere end en tredobling - og opgørelsen for 2015 gælder endda kun aftaler, der er indgået til og med oktober.

VFU er en ordning, der gør det muligt for erhvervsskoleelever, som ikke har kunnet få en almindelig praktikplads og derfor er på et praktikcenter, at komme ud i en virksomhed i tre måneder.

I den periode kan virksomhed og elev se hinanden an og forhåbentlig blive enige om et uddannelsesforhold. Eleven er gratis for virksomheden, men må til gengæld ikke arbejde.

- Det er noget svineri
Men den regel overholdes ikke, mener Jørgen Juul Rasmussen. Som han ser det, skyldes ordningens succes arbejdsgivernes udnyttelse af elevernes gratis arbejdskraft.

- Udviklingen er dybt bekymrende. Især fordi vi samtidig ser et fald i antallet af de gode, gamle og klassiske lærlingeuddannelser. Det er noget svineri, og det udgør en unfair konkurrence i forhold de til de installatører, der ansætter almindelige lærlinge og betaler lærlingeløn i henhold til overenskomsten, siger el-formanden til Avisen.dk.

Mens antallet af VFU-aftaler er mere end tredoblet fra 2010 til 2015, er antallet af ordinære uddannelsesaftaler samtidig faldet fra 777 til 560, viser El-forbundets opgørelse.

For Jørgen Juul Rasmussen understreger faldet, at VFU skal skrues anderledes sammen, hvis ordningen skal forhindre misbrug og leve op til sit oprindelige formål: At fremme oprettelsen af praktikpladser.

- Ideen om, at unge og virksomheder lige skal kunne se hinanden an, er udmærket. Men ingen går jo rundt med hænderne i lommen i tre måneder. Der skal maksimalt være tale om en periode på 14 dage, og der skal en lovændring til hurtigst muligt, siger han til Avisen.dk.

Modparter er enige
I el-installatørernes organisation, Tekniq, er underdirektør Tina Voldby, på linje med sin normale modpart:

- Det omfang, VFU-ordningen har fået, ser underlig ud og vidner på ingen måde om en fornuftig brug af ordningen. Det er helt ude i hampen. Vi får ind for, at virksomhederne laver fulde og hele uddannelsesaftaler med deres elever, fordi det sikrer den bedste kvalitet, fastslår hun overfor Avisen.dk.

Tina Voldby kan godt se værdien i en ordning, der åbner døre for elever, der har brug for ekstra hjælp til at finde en praktikplads. Men ifølge hende er der afgjort behov for at forkorte perioden af VFU’en. Hvis den ender på 14 dage, som El-forbundet foreslår som maksimum, er det fint med hende.

VFU’en finansieres kollektivt af arbejdsgiverne via Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), uanset om de bruger den eller ej.

Politikerne lover handling
I et nyligt svar til det socialdemokratiske folketingsmedlem Mattias Tesfaye fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby fremgår det, at udgiften for AUB for den virksomhedsforlagte undervisning er cirka 65 millioner kroner årligt.

Dertil skal lægges en udgift på 31 millioner kroner for staten, fordi den betaler halv taxameter til skolerne, selv om eleverne er i VFU. Sammenlagt koster ordningen altså knap 100 millioner kroner årligt.

I regeringspartiet Venstre er man imidlertid ikke klar over, at begge parter på arbejdsmarkedet finder de penge givet dårligt ud.

- Det er nyt for mig. Men der er ingen tvivl om, at jeg på baggrund af det, du siger, vil grave mig ned i det her og se, hvordan det hænger sammen. Vores interesse er den bedst mulige uddannelse, og ingen har interesse i misbrug, så det er noget, vi skal hold øje med, siger partiets ungdomsuddannelsesordfører, Peter Juel Jensen, til Avisen.dk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096