23948sdkhjf

102 meter tagrende indrammede julebordsklassiker

Rekordforsøg resulterede i verdens længste sylte i Aalbæk. En 102 meter lang tagrende holdt den lange julespise sammen.
510 kg svineskank og -bov, 60 kg løg og krydderier, 3 kg husblas, 22 timers hårdt køkkenarbejde, 120 par frivillige hænder plus en 102 meter plasttagrender. Det er opskriften på verdens længste sylte.

Rekord-sylten blev præsenteret på den nordjyske by Aalbæks årlige julemarked den 30. november. Men det vellykkede rekordforsøget har været knap to år undervejs.

Perfekt form til sylten
- Vi har i en årrække deltaget i en lokal dyst om at lave den mest velsmagende sylte. Men da jeg hørte om en gut, som havde slået verdensrekorden med en sylte på 50 meter, tænkte jeg, at dét måtte vi da prøve at overgå, fortæller Anders Sørensen, som står bag projektet sammen med kammeraten René Hansen, der til daglig er køkkenchef på Aalbæk Gl. Kro.

- Vi lagde hovederne i blød for at finde den smarteste måde at fremstille en 102 meter lang sylte på, og så opstod idéen med at bruge plasttagrender som form. Dels passer tagrendernes størrelse perfekt til en sylte, og dels er de fleksible at arbejde med, fortsætter han om den lange plasttagrende, som er sponseret af Ringsted-virksomheden Plastmo.

Fremstillet ved håndkraft
De to rekordaspiranter kontaktede derfor Fødevarestyrelsen. Herfra fik de grønt lys til at fremstille sylten i plasttagrender beklædt med køkkenfilm og under overholdelse af alle øvrige hygiejnemæssige forskrifter. Herefter indvilligede Plastmo i at sponsere plasttagrenderne, og via øvrige sponsorater, donationer og hjælp fra cirka 120 frivillige på selve dagen lykkedes det at nå i mål med projektet.

- Vi startede i køkkenet lørdag morgen kl. 8.00, og sylten lå klar til servering et døgns tid senere. Sylten blev efter kogning lagt op i tagrenderne og overdækket med alu-folie på planker, så vi efterfølgende let kunne vende den ud, når den skulle serveres, forklarer Anders Sørensen og fortsætter:

- Alt blev lavet ved håndkraft, så vi var meget taknemmelige over, at så mange hjalp til, da sylten skulle vendes ud og serveres for de mange besøgende.

Cirka 80 meter af sylten blev spist på selve dagen, hvor flere end 500 af julemarkedets besøgende kiggede forbi til en bid rekordsylte serveret på traditionel vis med rugbrød, sennep og syltede rødbeder. De resterende 22 meter sylte er efterfølgende blevet doneret til blandt andet et herberg for hjemløse og plejehjem i Frederikshavn og Skagen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.237