23948sdkhjf

Totalrådgiver frikendt for ansvar for tagkollaps

Voldgiftsretten for bygge- og anlægsvirksomhed har taget stilling til sammenstyrtningen af cykelbanen i Ballerup i januar 2003 og frikender byggeriets rådgivende ingeniørfirma Jørgen Wessberg A/S, Rådgivende ingeniører.
Fredag den 3. januar 2003 kollapsede to 75 meter lange spærfag på Ballerup Super Arena og rev en tredjedel af taget på den nyopførte cykelbane med sig. Heldigvis skete kollapset tidligt på morgenen, på et tidspunkt hvor der ikke var personer hverken på eller ved cykelbanen.

Entydig afgørelse i voldgiftsretten
En voldgiftsret nedsat af Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed har netop afsagt delkendelse i den nu mere end fire år gamle sag om ansvaret for sammenstyrtningen. I kendelsen afgør Voldgiftsretten, hvem der har ansvar i sagen, og Voldgiftsretten frifinder Jørgen Wessberg A/S, Rådgivende ingeniører for alle rejste krav både fra bygherren, Ballerup Kommune, og bygherrens hovedentreprenør.

- Det er glædeligt, at denne ulykkelige sag nu har fundet sin afslutning, siger adm. direktør Stig Wessberg, Jørgen Wessberg A/S og fortsætter:

- Det er beklageligt, men måske naturligt at sagen har haft så stor negativ indflydelse på vores virksomheds renommé og ordretilgang. Sagen har været meget krævende – både økonomisk og tidsmæssigt. Jeg har imidlertid ikke på noget tidspunkt tvivlet på, at voldgiftsretten ville frifinde os, og at voldgiftsretten ville anlægge samme linje som den uafhængige syns- og skønserklæring fra 4. marts 2003.

Afgørelsens præmisser
Voldgiftsretten frifinder Jørgen Wessberg A/S, fordi den mangelfulde projektering, der forårsagede sammenstyrtningen, blev udført af leverandøren af de limtræstagspær, der skulle bære taget, og fordi Jørgen Wessberg A/S ikke kunne drages til ansvar for leverandørens beregningsfejl. Det er kutyme i branchen, at specialiserede leverandører kan projektere særlige bygningsdele. Den pågældende leverandør var datterselskab af den førende limtræsleverandør på det danske marked.

Voldgiftsretten lægger således syn- og skønserklæringen af 4. marts 2003 til grund for sin afgørelse, og konkluderer, at sammenstyrtningen skyldtes en række fejl i leverandørens beregninger, der samlet betød, at konstruktionen kun kunne bære 25-30% af det, der kræves ifølge byggenormerne for trækonstruktioner. Der er ikke på nogen måde rejst tvivl om de konstruktioner, Jørgen Wessberg A/S har haft projekteringsansvaret for.

Også den anerkendte statiker, civilingeniør Jørgen Clausen, der af Jørgen Wessberg A/S var tilknyttet projektet for udførelse af uvildig kontrol af totalrådgiverens arbejder, blev frifundet, idet han ikke var antaget til at foretage kontrol af de statiske beregninger på limtræstagkonstruktionen, men derimod af andre konstruktioner.

- Det har været en meget beklagelig sag, som vi gerne havde været foruden, siger Stig Wessberg og tilføjer:

- Men jeg glæder mig personligt, og vi glæder os som virksomhed, over, at afgørelsen er så entydig. Jeg vil samtidig gerne tilføje, at vi er kede af de mange og store gener sammenstyrtningen har medført – ikke mindst for dansk cykelsport og for Ballerup Kommune. Det tror jeg, alle gerne havde været foruden.

Om Jørgen Wessberg A/S
Jørgen Wessberg A/S, Rådgivende ingeniører, har ydet ingeniørrådgivning siden 1965, da virksomheden blev etableret af ingeniør Jørgen Wessberg.

Jørgen Wessberg A/S besidder en solid erfaring fra et meget stort antal gennemførte byggeopgaver for både offentlige og private bygherrer. Jørgen Wessberg A/S medvirker i byggeriet med rådgivning, projektering, byggestyring og tilsyn ved såvel nybyggeri som renoveringsopgaver.

Kilde: Jørgen Wessberg A/S - www.wessberg.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094