23948sdkhjf

Byggeaktiviteten satte igen rekord

I 2006 satte den samlede bygge- og anlægsaktivitet rekord for fjerde år i træk. Opgjort i prisniveauet i år 2000 beløb produktionsværdien sig til 181 mia. kr. i 2006 mod 166 mia. kr. i 2005; 158 mia. kr. i 2004 og 155 mia. kr. i 2003.
- Vi vidste godt, at byggeaktiviteten satte rekord i 2006, men det er helt nyt, at det er for fjerde år i træk. Det skyldes, at tallene for 2003 er blevet revideret op, fortæller specialkonsulent, cand. polit. Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri.

- Da bygge- og anlægsaktiviteten stiger svarende til skønsmæssigt 3 mia. kr. fra 2006 til 2007 vil produktionsværdien også i år sætte nye rekord i den periode, vi har sammenlignelige tal for, og det er fra og med 1966, altså de foregående 41 år. Flere forhold tyder på, at den samlede bygge- og anlægsaktivitet vil kulminere i det indeværende år, tilføjer Finn Bo Frandsen og henviser til den seneste konjunkturanalyse fra Dansk Byggeri.

Højkonjunkturen har medført en tilsvarende vækst i beskæftigelsen, hvilket kun har kunnet lade sig gøre takket være stor tilstrømning af arbejdskraft fra udlandet, først og fremmest fra Tyskland og Polen.

- Tilgangen af arbejdskraft fra udlandet har bevirket, at lønudviklingen ikke er kommet ud af kontrol, sådan som det skete for 20 år siden. Det viser, at det danske arbejdsmarked ikke længere er lukket over for udlandet, men at EU’s indre arbejdsmarked derimod er begyndt at fungere.

Tallene for nationalregnskabet er denne gang præget af ekstraordinær stor usikkerhed. Det skyldes, at byggestatistikken er forsinket. Det har derfor ikke været muligt at indarbejde den væsentligste kilde til opgørelsen af aktiviteten i byggeriet i de nye tal for nationalregnskabet. I stedet er beskæftigelsen anvendt som indikator for udviklingen i byggeriet.

- Selvom det samlede niveau for produktionsværdien kan blive justeret, så er denne usikkerhed mindre end usikkerheden af aktiviteten ved de enkelte delmarkeder, slutter Finn Bo Frandsen.

Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11