23948sdkhjf

Danmarks mest erhvervsvenlige kommune

Dansk Byggeri har offentliggjort sin årlige analyse af kommunernes erhvervsvenlighed, der udpeger Billund som danmarksmester, mens kommunerne i de store byer skuffer.
Hvad der er godt for det lokale erhvervsliv er også godt for kommunekassen. Den pointe er ifølge Dansk Byggeri begyndt at sprede sig i de danske kommuner, der i løbet af det seneste år er blevet mere erhvervsvenlige.

Den nye analyse fra Dansk Byggeri vurderer kommunernes erhvervsvenlighed ud fra 30 forskellige indikatorer om alt fra jobcentrenes indsats til byggesagsbehandlingstid og åbningstider på genbrugspladserne.

Her er Billund helt i front, og erhvervspolitisk chef Torben Liborius fra Dansk Byggeri skyldes det, at kommunen har droppet dækningsafgiften, at den har et effektivt jobcenter, der hjælper virksomhederne med at rekruttere medarbejdere, samt en lav indkomstskat.

- Det er eksempler på erhvervsvenlige tiltag, der gør en forskel for både medarbejdere og virksomheder. Til gengæld er det skuffende, at store byer som København, Aarhus og Aalborg ligger i bunden af analysen ( hhv. 90, 65 og 81, red. ) og ikke formår at gøre det bedre. De lukrerer i stedet på deres øvrige faciliteter og uddannelsesinstitutioner, og så er der skruet op for skatterne og ned for servicen. Det er ærgerligt, siger Torben Liborius i en kommentar til analysen.

Krisen har fremmet erhvervsvenligheden
Han glæder sig dog samtidig over, at kommunerne generelt er blevet mere erhvervsvenlige og har forbedret sig på 14 indikatorer som fx dækningsafgift og åbningstiderne på genbrugspladsen. Tidligere var det typisk de jyske kommuner, der lå i toppen, men i år er flere sjællandske kommuner blevet mere erhvervsvenlige.

- Jeg tror, at krisen har fået kommunerne over en bred kam til at indse, at hvis de vil have virksomhederne til at skæppe i kommunekassen, så kræver det gode kommunale rammevilkår, hvis de rent faktisk skal kunne vokse og skabe arbejdspladser – for ellers forsvinder de, og det gør skattekronerne også, siger Torben Liborius og fortsætter:

- Det er vigtigt at huske, at erhvervsvenlighed handler både om lave skatter og afgifter, og om en nem, hurtig og effektiv ekspedition på kommunekontoret. Begge dele skal være til stede for at erhvervsvenligheden er i top, forklarer Torben Liborius.

Odsherred er årets højdespringer
Billund er rykket frem fra en andenplads i sidste års analyse. På andenpladsen kommer Vejen Kommune, som i dette års analyse efterfølges af Holbæk på en tredjeplads. Holbæk lå sidste år nummer 43, så her er der tale om en stor forbedring. Det skyldes blandt andet, at Holbæk har fjernet dækningsafgiften.

Årets højdespringer er Odsherred, som er gået 61 pladser frem – fra plads nummer 82 til nummer 21. Odsherred har forbedret sig inden for udbudspolitikken og jobcentret er også blevet bedre. Samtidig er byggesagsgebyreret afskaffet.

Find hele analysen på Dansk Byggeris hjemmeside
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078