23948sdkhjf

Fremtidens kasernebyggeri bliver bæredygtigt

Et team bestående af Cowi, Adept, Arkitektfirmaet Nord og GHB Landskabsarkitekter skal gennemføre en grøn omstilling af Aalborg Kaserner og dermed realisere et eksempel på Forsvarets ambition om grønne, super fleksible og bæredygtige kaserner.
Med konkurrencen 'Projekt Grønne Etablissementer' har Forsvaret åbnet op for en regulær evolution af fremtidens danske kaserne-miljøer. Cowi er totalrådgiver og leder af det team, der for nylig vandt det ene af konkurrencens to pilotprojekter – nemlig grøn omstilling af Aalborg Kaserner. Adept er designansvarlig, Arkitektfirmaet Nord er ansvarlig for proces og inddragelse, mens GHB står for landskabsarkitekturen.

Ambitionsniveauet er højt i vinderforslaget, der under titlen "Det grønne kredsløb" viser, hvordan innovative og bæredygtige tiltag, maksimal fleksibilitet og markant arkitektur kan tegne fremtiden på danske kaserner. Samtidig illustrerer forslaget, hvordan det er muligt at opfylde Forsvarets omskiftelige behov og samtidig fastholde en klar bæredygtig profil med begrænset ressourceforbrug og CO₂-udslip.

Stort udviklingspotentiale – også internationalt
Projektleder i Cowi, Jakob Tonsgaard står i spidsen for projektteamet. Han ser et stort udviklingspotentiale i forslaget, der over de næste tre år vil blive realiseret på Aalborg Kaserner:

- Demonstrationsprojektet kan over tid udvikles og indarbejdes på flere kaserner og på den måde gøre det muligt at udveksle de fleksible moduler på tværs af forsvarets enheder. Der er også et udviklingspotentiale i international sammenhæng, idet man kan forestille sig, at Forsvaret vil kunne medbringe egne bygningsmoduler og være med til at udvikle fremtidens Camp-løsninger, fortæller Jakob Tonsgaard.

Fleksible bygninger og omgivelser
Forslaget omfatter blandt andet tre helt nye bygninger: Værkstedsbygningen, multibygningen og kontor- og indkvarteringsbygningen. Det særlige ved de nye bygninger er, at de – inspireret af den menneskelige anatomi – hver især består af en 'rygrad' og et 'kredsløb'.

Rygraden er udtænkt efter byggetekniske principper, der gør den egnet til at forblive på samme placering og fungerer samtidig som omdrejningspunkt for bygningens mere mobile elementer. 'Kredsløbs'-bygningsdelene er fuldt fleksible, demontérbare og multianvendelige og opføres af præfabrikerede dele, der kan flyttes eller omdannes på kort tid. Selvom 'rygraden' er tænkt som en mere stationær bygningsdel, er også skalérbar og modellerbar, og forberedt for mulig udvidelse eller indskrænkning alt efter behov.

Også det omgivende landskab er tænkt ind i den samlede strategi om maksimal fleksibilitet. Det sker bl.a. i form af "fleksible marklodder”, der kan udlægges som græsarealer, engarealer, slås i skov eller inddrages til bebyggelsesareal efter behov.

Åben kaserne med grønne tiltag
Vinderforslaget beskriver desuden, hvordan man kan involvere industri og uddannelsesinstitutioner og gennem forslagets helhedsplan og landskabelige bearbejdning åbne udvalgte delområder op for by og offentlighed.

Foruden markant fokus på et godt indeklima og en bygningsmasse, som opfylder fremtidens 2020-krav, arbejder forslaget med en række ressourcebesparende og mobile elementer. Et af disse er en såkaldt biodigester, der kan omsætte organisk affald til varme, el og gødning. Andre tiltag er et spildevandsrensningsanlæg samt solcellepaneler, der kan følge kredsløbsmodulerne ved flytning.

Efter kontraktindgåelsen går arbejdet med planlægning og projektering i gang og forløber i resten af 2014. Selve omdannelsen af Aalborg Kaserner forventes at gå i gang i starten af 2015 og projektet forventes afsluttet i slutningen af 2017.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109