Kommune frikender byggegrund fra 'Den sorte svane'
Beboerne i Holbæk kan ånde lettet op.
Jordprøver taget efter TV2-dokumentaren 'Den sorte svane' viser således ikke tegn på PCB eller overskridelser af jordkvalitetskriterierne, oplyser Holbæk Kommune.
I dokumentaren fortæller en tidligere rocker om, hvordan han har omgået miljøreglerne i forbindelse med en nedrivning.
Holbæk Kommune besluttede på den baggrund at undersøge to grunde, som nævnes i 'Den sorte svane'. Onsdag den 19. juni blev der derfor gravet søgerender i jorden på Lundemarksvej 24 i Holbæk, og herfra blev der udtaget otte jordprøver til kemisk analyse. Derudover blev der udtaget fire prøver fra byggeaffald.
Nu er prøvesvarene altså klar med godt nyt.
Entreprenørfirmaet Frisesdahl har udført gravearbejdet på Lundemarksvej, mens Dansk Miljørådgivning har ført tilsyn med arbejdet og udtaget prøverne.
Dansk Miljørådgivning vurderer i en rapport om Lundemarksvej, at der samlet set er tale om ren jord, der dog indeholder byggeaffald, som skal frasorteres og sorteres i forbindelse med bortskaffelse af jorden, hvilket typisk sker i forbindelse med en kommende byggemodning.
Flere undersøgelser
Holbæk Kommune har tidligere taget en række prøver i jordoverfladen på Lundemarksvej, og den faglige vurdering var, at børn og voksne i børnehuset Villa Kulla ikke havde været udsat for en væsentlig risiko i forbindelse med nedrivningen, selvom børnehuset ligger klos op ad nedrivningsgrunden.
- Den faglige vurdering blev underbygget af et brev fra Styrelsen for Patientsikkerhed, og de nye prøver fra Dansk Miljørådgivning bestyrker yderligere vurderingen, skriver Holbæk Kommune i en pressemeddelelse.
Udover Villa Kulla og nedrivningsgrunden på Lundemarksvej vil Holbæk Kommune også undersøge en grund i Undløse. Det er dog en anden type opgave, som forventeligt vil tage længere tid.