23948sdkhjf

Fra risiko til muligheder

Klimaforandringer bringer store udfordringer med sig, men udviklingen rummer også muligheder, mener parterne bag et nyt, innovativt projekt.
Med en nyudviklet rådgivningspakke til de almene boligselskaber bliver monsterregn i fremtiden langt nemmere at håndtere. Den nyskabende idé er at sammentænke vedligeholdelsesomkostninger, teknik, fællesarealer, risikostyring og administration, så beboernes værdier i fremtiden ikke vil regne væk.

Realdania har i initiativet "Klimaspring" bevilliget et forprojekt til at understøtte udviklingen af løsningen. Parterne bag er forsikringsvirksomheden Willis og arkitektfirmaet Arkitema, samt Gaihede Ingeniører, Stengel Anlæg, kommunikationsvirksomheden E-types og antropolog Susanne Branner Jespersen.

Meget mere end økonomi
Klimaforandringerne bringer udfordringer med sig og øget risiko for blandt andet oversvømmelser, havvandsstigning og øget drivhuseffekt. Men problemstillingen åbner også for nye muligheder og øget indtjening, siger parterne bag projektet. Den tvinger os nemlig til at gentænke vores måde at handle på; hvad enten det er i forhold til de arkitektoniske rammer, planlægning, den erhvervsmæssige organisering, eller de sociale og faglige fællesskaber.

"Klimaspring" søsætter i denne måned forprojektet, hvor opbruddet med vanetænkning og de traditionelle grænsedragninger i faglige samarbejdsrelationer spiller en væsentlig rolle. Forprojektets omdrejningspunkt er de almene boligselskaber. Indgangsvinklen er, at der vil være en øjeblikkelig økonomisk gevinst i implementeringen af vandhåndterende teknologier, hvis boligforeningerne tager udgangspunkt i risikostyring.

Men boligforeningerne kan høste meget mere end økonomiske besparelser. Det handler i ligeså høj grad om at skabe merværdi ved at sammentænke arkitektoniske tiltag rettet mod klimatilpasning med den generelle risikominimering gennem bl.a. energirenovering og boligsociale indsatser.

Formålet er således ikke alene at mindske risici for oversvømmelse og andre følgevirkninger af de øgede regnmængder, men også at reducere udgifter til fremtidig drift og vedligehold, og ikke mindst at skabe social og oplevelsesmæssig merværdi for beboerne såvel som for boligforeningernes ansatte.

I gang med det samme
- Det bliver meget nemmere at komme i gang, løsningerne bliver bedre, og økonomien hænger sammen ved den nye metode, siger direktør i Willis, Poul Ørum.

Boligforeningerne skal, ifølge Poul Ørum, således ikke gå og vente på den store bevilling fra Landsbyggefonden, men kan igangsætte projektet med det samme. Stig Ammitzbøll Jørgensen, der er leder af Arkitemas landskabs- og planlægningsafdeling, uddyber:

- De fysiske rammer spiller sammen med mange forskellige aspekter af beboernes daglige oplevelser i boligafdelingerne, fx det gode naboskab eller den merværdi der skabes, når vi begynder at betragte vandet som en ressource i stedet for en risiko. Det bringer vores gængse opfattelse af risikominimering et helt andet sted hen, end vi er i dag.

Det er hensigten, at rådgivningsydelsen på længere sigt skal kunne udvikles til en række andre anvendelser på det danske og internationale marked. Eksempelvis i andelsboligforeninger, hvor beslutningsprocessen tilsvarende er forankret i en fælles medejerskabsmodel.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11