23948sdkhjf

DEF også kritisk: Nyt forslag truer el-sikkerheden

Dansk El-Forbund advarer mod at indføre delautorisation. Det vil svække autorisationsordningen, lyder kritikken.
Et lovforslags-udkast om autorisation på el-, vvs- og kloakinstallationsområderne bliver mødt med hård kritik fra Dansk El-Forbund (DEF), skriver fagbladet Elektrikeren.

- Det er Dansk El-Forbunds opfattelse, at der samlet set i lovforslaget er tale om en række svækkelser i kompetencekravene til ledelsen og medarbejderne. Resultatet vil blive en forringelse af sikkerheden for forbrugerne og for elektrikerne, uden at der efter Dansk El-Forbunds opfattelse opnås nævneværdig konkurrencemæssig eller økonomisk effekt – en effekt, Sikkerhedsstyrelsen heller ikke har kunnet dokumentere, konkluderer DEF i sit høringssvar til lovforslags-udkastet.

Delautorisation kan føre til flere ulykker
Udkastet er sendt i høring fra Sikkerhedsstyrelsen under Erhvervs- og Vækstministeriet og er en del af regeringens konkurrencepolitiske udspil. I forbindelse med ønsket om at øge produktiviteten i den private sektor foreslås blandt andet, at der indføres mulighed for delautorisation på el-området, så flere kan udføre el-arbejde, og at virksomheder i stedet for at have en autoriseret ansat kan nøjes med at have en ’fagligt ansvarlig’ person tilknyttet i det omfang, det er nødvendigt.

Desuden skal simple opgaver kunne udføres af andre faggrupper end dem, de nu hører ind under via autorisations-bestemmelserne. Logikken er, at ”hvis andre end de traditionelle elinstallatørvirksomheder kan få adgang til at udføre visse typer af installationer, kan det skabe mere konkurrence på markedet til gavn for forbrugerne.”

- I forvejen kan man lave masser af rutineprægede opgaver på området uden autorisation – ja, uden at være elektriker. Men når der skal sættes strøm til, så kræves der jo fortsat en ansvarlig. Men hvis der ved et stort projekt nu kommer en masse del-autoriserede, der har lavet mindre opgaver, hvem er så ansvarlig, hvis noget går galt i sidste ende?, lyder det fra næstformand i DEF, Jens Olav-Pedersen, der fortsætter: Vi har gennem mange år haft fokus på at bekæmpe antallet af stød-ulykker. Dette vil ikke gavne den sag. Tværtimod, er jeg bange for.

DEFs kritik af lovforslaget og i særdeleshed idéen om at indføre delautorisation ligger tæt på den kritik, DS Håndværk & Industri rettet imod forslaget.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.313