23948sdkhjf

Byggeriets totalværdi gøres simpelt online

NCC, Cowi og Henning Larsen Architects er blandt partnerne i udviklingen af et onlineværktøj, der skal føre bygherren sikkert gennem opstartsfasen af et renoveringsprojekt.
Grøn omstilling kræver helhedsorienterede løsninger i byggeriet, hvor blandt andet bygningens levetid, drift, brugernes behov og brug bliver analyseret som baggrund for beslutningen om renovering.

Men helhedsorienterede løsninger er komplekse – og hvordan griber bygherren dem an? Dét har en gruppe arkitekter, entreprenører, rådgivere og kommuner i projektet Plan C givet svaret på i Totalværdimodellen, der lanceres på www.totalvaerdimodellen.dk .

Modellen er opdelt i otte 'rum', hvor bygherren i hvert rum finder relevante spørgsmål, aktiviteter og arbejdsdokumenter til fri afbenyttelse. Det skal sikre en veldokumenteret og helhedsorienteret opstart på renoveringsprojektet.

- Hjemmesiden fører bygherren igennem den kritiske opstartsfase af et renoveringsprojekt. Et vigtigt redskab på hjemmesiden er arbejdsdokumenterne, som guider bygherren i at skabe et dokumentationsgrundlag i forhold til energi, økonomi og brugere, som det politiske niveau kræver for at tage en beslutning om renovering, forklarer projektleder i Plan C, Charlotte Schunck, om værktøjskassen.

Værktøjer der giver værdi
Udover arbejdsdokumenter byder hjemmesiden på en række spørgsmål, som er relevante at besvare, når man søger en helhedsorienteret renoveringsløsning, der også tager højde for brugernes fremtidige behov af bygningen. Samtidig giver hjemmesiden bud på aktiviteter i forhold til blandt andet brugerinddragelse, som bygherren kan gøre brug af i processen, ligesom bygherren frit kan downloade arbejdsdokumenterne og lade sig guide gennem de enkelte analysefaser.

Og værktøjerne har allerede skabt værdi. Ishøj Kommune har sammen med arkitekt- og ingeniørtegne-stuen AI anvendt Totalværdimodellen til at skabe overblik over renoveringsudfordringerne på Ishøj Skole:

- Vi har fået et værktøj til at håndtere hele processen og involvering af brugerne. Det er meget vigtigt, at vi får slutbrugerne med ind i processen, så de kommer med deres input til, hvad de mener, bygningen rent pædagogisk skal kunne, fortæller Lis Frederiksen, projektleder i Ishøj Kommune om de indledende faser inden renoveringen af skolen.

Dataindsamling, brugerinddragelse af lærere, studieture og workshops har været nogle af de værktøjer, som Ishøj Kommune og AI har anvendt fra Totalværdimodellen som baggrund for skoleombygningen.

FAKTA
Totalværdimodellen er udviklet i projektet Plan C af partnerne AI, Albertslund Kommune, Bo-Vest, BRF-Kredit, Cowi, Henning Larsen Architects, Københavns Kommune og NCC. Modellen er et gratis værktøj og kan findes på www.totalvaerdimodellen.dk .

Plan C er et tre-årigt projekt, der afsluttes i sommeren 2013. Projektet er sat i verden for at skabe mere fremtidssikrede energirenoveringer af kommunale og almene bygninger. Projektet har 35 partnere og ledes i partnerorganisationen Gate 21. Det er støttet af Vækstforum Hovedstaden og Den europæiske fond for regionaludvikling.

Læs mere på www.plan-c.dk og www.gate21.dk .
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078