23948sdkhjf

Byggebranchen øger indtjeningen

En analyse af godt 7.500 aktuelle regnskaber fra danske byggevirksomheder vidner om en fremgang på næsten 130 procent. Især de mellemstore firmaer har løftet indtjeningen.
Efter en historisk hård nedtur for virksomhederne i den danske byggesektor er der nu fremgang at spore. De første 7.500 2012-regnskaber fra sektoren viser en indtægtsfremgang på næsten 130 procent sammenlignet med 2011, og dermed har indtjeningskraften ikke være større siden 2009.

Det er resultatet af de foreløbige 2012-regnskaber, som landets byggevirksomheder har afleveret til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. På baggrund af data fra Krak Markedsdata og Proff.dk har Spar Nord analyseret alle regnskaber med minimum fem års historik, og resultaterne er ifølge cheføkonom i Spar Nord opløftende:

- Regnskaberne for 2012 giver bestemt grund til optimisme, for tallene ser jo en hel del bedre ud end for bare et år siden, konstaterer cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

En del af forklaringen kan ifølge Jens Nyholm være, at de bedste regnskaber bliver afleveret først, men han hæfter sig ved, at de undersøgte virksomheder udgør en betydelig del af byggesektoren.

- Vores data omfatter lige nu 2012-regnskaber fra flere end 7.500 byggevirksomheder, og det er mere end halvdelen af de regnskabspligtige danske byggevirksomheder, siger Peter Rald, Head of Business to Business and Content hos Eniro Danmark.

Han tilføjer, at analysen opdateres senere på året i form af et samlet erhvervsindeks, som omfatter hele den danske byggesektor samt en række andre sektorer.

Mellemstore laver igen overskud
Analysen viser også, at det er de mellemstore byggevirksomheder med mellem 50 og 250 ansatte, der er lykkedes bedst med at øge indtjeningen.

- De mellemstore byggevirksomheder i analysen har det seneste år vendt et underskud på mere end 500 millioner kroner i 2011 til et overskud på godt 400 millioner kroner i 2012. Så det er ubetinget her, der er den mest markante fremgang at spore, uddyber Jens Nyholm og fortsætter:

- Dernæst følger de små virksomheder med under 50 ansatte, som præsterer en indtjeningsfremgang på knap 30 procent.

Noget dårligere er det imidlertid gået for de største byggevirksomheder med mere end 250 ansatte. I 2011 landede denne gruppe et samlet underskud på godt 300 millioner kroner, og det voksede i 2012 til godt 585 millioner kroner.

Lang vej til 2008-niveau
Den samlede indtjeningsfremgang i 2012 til trods ligger sektoren stadig et stykke under indtjeningen i 2008. I 2012 tjente de 7.500 undersøgte byggevirksomheder nemlig samlet set knap 60 procent mindre, end de gjorde i 2008.

Også udviklingen i egenkapitalen er analyseret, og her lyder den samlede stigning på godt 2 procent fra 2011 til 2012. Derimod ligger den totale egenkapital knap 6 procent under 2008-niveauet, og det er primært de største virksomheder, der har tæret på egenkapitalen.

- De største byggevirksomheder har siden 2008 mistet næsten 30 procent af egenkapitalen, mens de mindste virksomheder i samme periode rent faktisk har øget egenkapitalen med næsten 2 procent. Det er selvfølgelig en beskeden fremgang, men ikke mindst set i lyset af byggesektorens historiske nedtur og de fortsat meget udfordrende konjunkturer, så er det positivt, pointerer Jens Nyholm.

De største øger gearing
Den nye analyse viser også, at byggevirksomhedernes samlede balance fortsætter med at vokse for tredje år i træk, og samtidig har de største virksomheder øget gearingen, idet balancen for denne gruppe fylder mere i forhold til egenkapitalen. For de største af de undersøgte virksomheder er balancen nu i gennemsnit 4,7 gange større end egenkapitalen.

- Med undtagelse af de store byggevirksomheder vidner de foreløbige 2012-regnskaber om en betydelig forbedring i virksomhedernes økonomi. Og regnskaberne tyder også på, at mange af de tilbageværende virksomheder i dag er blevet bedre til at matche deres forretning med den lavkonjunktur, som vi desværre stadig sidder fast i, lyder det fra Jens Nyholm.

Han tilføjer, at gruppen af de største byggevirksomheder med over 250 ansatte ikke er talstærkt repræsenteret i Danmark, hvorfor en enkelt virksomhed i denne gruppe kan have relativ stor indflydelse på resultatet for gruppen af de største virksomheder som helhed.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.092