23948sdkhjf

Kreditklemmen er blevet en 'ny normal'

Kredit er generelt blevet både mere vanskelig og dyrere at få. Derfor advarer Dansk Byggerimod skrappere krav til bankerne, der kan bremse den beskedne fremdrift.
Skrappere krav til bankerne kan forlænge udsigten til vækst, hvis der ikke findes finansieringskanaler.

Sådan lyder advarslen fra Dansk Byggeri, der siden 2009 har vurderet kreditsituationen i bygge- og anlægsbranchen. Den seneste undersøgelse viser klart, at der har etableret sig en ny normalsituation, hvor kredit generelt er blevet både mere vanskelig og dyrere at få.

- Vi kommer ikke langt med vækstforventninger uden adgang til kredit. Men bankerne har fået stoppet en kæp i hjulet, så der stort set ikke er til at få øje på forbedring af virksomhedernes adgang til kredit, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.

Det er således konstateringen af denne ”ny normal”, som Dansk Byggeri bidrager med til udvalget i Erhvervs- og Vækstministeriet, der efter planen snart udsender rapporten ”Udviklingen i kreditmuligheder i Danmark”.

- Det er et paradoks, at vi i tider med så lave renter skal have problemer med at finde penge til at igangsætte projekter, som der ellers politisk er banet vej for via kick-start og vækstplanen. Det ser faktisk ud til, at de kommende krav til bankernes kapitalberedskab spiller en større rolle end ønsket om at finansiere vækstinitiativer. Og det er naturligvis frustrerende og uholdbart, siger Lars Storr-Hansen.

Bankkredit tegner sig fortsat for cirka 70 procent af kreditforsyningen. Det betyder, at de kommende stramninger i reguleringen af bankerne vil udgøre en meget stor udfordring for virksomhederne – både hvad angår prisen og adgangen til kredit.

- Det sætter naturligvis fokus på, hvilke alternativer, der kan skabes i forhold til at finde finansieringskanaler. Her har Dansk Byggeri ved flere lejligheder peger på behovet for at skabe et marked for erhvervsobligationer. Realiteterne er ringe udsigt til at skabe en sund og selvbærende vækst, der skaber flere arbejdspladser, fastslår Lars Storr-Hansen.

Dansk Byggeris kreditundersøgelse viser i øvrigt, at der fortsat er særlige brancheforhold, der gør sig gældende i forhold til kredit. Mange bygge- og anlægsvirksomheder mødes med skepsis af banken alene på grund af branchen. Det er cirka hver fjerde virksomhed, der mener sig afvist på grund af sit tilhørsforhold til byggeri og anlæg.

Og for virksomhederne gør det også fortsat ondt, når deres kunder ikke betaler til tiden. Og det er et problem for såvel private som offentlige kunder, at regninger i uacceptabelt omfang bliver betalt for sent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094