23948sdkhjf

Verdensberømt arkitekt udstiller i DAC

Et landskab af 130 tårne og et flydende lyshav og meget andet kan opleves, når Dansk Arkitektur Center i næste uge åbner udstillingen ”Zaha Hadid – World Architecture”.
Et landskab af 130 tårne, et flydende lyshav, der former sig efter kroppens bevægelser og tagkonstruktioner som futuristiske svævende tæpper. Sommerens udstilling i Dansk Arkitektur Center byder på arkitekturoplevelser for alle sanser.

Den irakisk-britiske arkitekt Zaha Hadid er en af de mest eftertragtede og omdiskuterede arkitekter i verden. Hun er tilmed den eneste kvinde i arkitekturens internationale superliga og den første kvindelige arkitekt, der har modtaget den prestigefulde Pritzker Architecture Prize – også kaldet ’arkitekturens nobelpris’.

Udstillingen er udviklet af Zaha Hadid Architects i samarbejde med Dansk Arkitektur Center med støtte fra Realdania og Kvadrat

Første soloudstilling i Danmark
Udstillingen i Dansk Arkitektur Center er Zaha Hadids første soloudstilling i Norden og dermed første gang, at et dansk publikum kan få indblik i stjernearkitektens univers.

Til sommerens udstilling har Zaha Hadid Architects skabt en udstillingsoplevelse udover det sædvanlige, hvor man som besøgende bliver inviteret ind i en verden af sofistikerede højhuse, svævende skaller, udvalgte byggerier og designobjekter. Alt sammen koreograferet i et grænseløst landskabeligt univers, der viser hvordan Zaha Hadids bygninger og designs opstår i et avanceret digitalt og geometrisk univers.

- Verden bliver en anden i Zaha Hadids univers. Udstillingen i Dansk Arkitektur Center viser, hvordan arkitekturens felt er udspændt mellem det kunstneriske og det teknologiske, og viser hvordan Zaha Hadid har skabt sin helt egen metode til at forene dem – både når hun bygger, designer og når hun skaber udstillinger, fortæller Nanna Bjerre Hjortenbjerg, programchef i Dansk Arkitektur Center.

Verdensklassearkitektur
De seneste 30 år har Zaha Hadid konstant udfordret arkitekturens grænser med et sanseligt og eksperimenterende formsprog, der på mange måder er blevet et billede på forestillingen om fremtidens globale arkitektur. Det gælder eksempelvis bygninger som MAXXI Museum of Contemporary Arts i Rom (2009), Guangzhou Opera House i Kina (2010), Nordpark Cable Railway i Insbruck (2007), London Aquatic Centre (2011).

I 2005 skabte Zaha Hadid tilbygningen til kunstmuseet Ordrupgaard nord for København, hvilket er hendes eneste byggeri i Norden. Ved at afkode og fortolke museets omgivelser, føjer tilbygningen med sit særegne udtryk en ekstra dimension til Ordrupgaards oprindelige, klassicistiske bygning.

- I Realdania er vi glade for at være med til at give publikum mulighed for at opleve en arkitekt som Zaha Hadid, der tilhører den absolutte verdenselite, og som gennem de sidste tre årtier har formået at skabe et kraftfuldt arkitektonisk udtryk. Hun er på mange måder ikonet for forestillingen om det 21. århundredes arkitektur og en af de første kvinder til for alvor at etablere sig i arkitekturens top, siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania.

Parametrisk design
Udstillingen i Dansk Arkitektur Center giver, med afsæt i en række konkrete projekter, indblik i det abstrakte arbejde, der ligger forud for det endelige design og viser, hvordan drømme kan blive til virkelighed i et avanceret digitalt univers. Zaha Hadid var en af de første arkitekter, der tog computeren til sig som redskab og i dag er parametrisk design – en metode hvor avancerede computerprogrammer kan optimere og bestemme den optimale bygningsform i forhold til en række definerede parametre – udgangspunkt for den arkitektur, der har Zaha Hadids signatur.

Specielt til udstillingen i Dansk Arkitektur Center har Zaha Hadid Architects arbejdet sammen med danske Kollision, CAVI og Mads Wahlberg og skabt en interaktiv installation. Her kan man stille sin egen krop til rådighed som parameter og opleve, hvordan det avancerede computerprogram kan generere bygningsformer ud fra kroppens bevægelser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078