23948sdkhjf

Ikke set værre siden 2017: Hver tredje byggevirksomhed kører med underskud

En lang række bygge- og anlægsvirksomheder kæmper med at få driften til at hænge sammen. Det skaber bekymring for flere konkurser

Næsten hver tredje bygge- og anlægsvirksomhed kører for tiden med underskud på driften. Det er den dårligste situation, selskaberne har været i over de seneste næsten seks år.

Det viser dugfriske data fra analysevirksomheden Experian.

I september 2023 kørte 31,4 pct. af virksomhederne inden for bygge- og anlægsbranchen med driftsunderskud, og det er ifølge analysen den højeste andel siden januar 2017, hvor tallet var 31,6 pct.

- Det er klart, at når flere virksomheder har underskud, er der en større risiko for, at de på et tidspunkt må dreje nøglen - især hvis tendensen bider sig fast over flere kvartaler, udtaler Bo Rasmussen, direktør for Experian, i en kommentar til udviklingen.

Han understreger, at der i byggeriet er afgivet tilbud på entrepriser ud fra nogle materialepriser, der ved udførelsen er steget så markant, at kunden i nogle tilfælde simpelthen ikke har kunnet betale for dem alligevel. I andre tilfælde har virksomheden selv været tvunget til at tage tabet ved prisstigningen.

Fokus på likviditet

- Det har betydet, at selskaberne har lidt betydelige tab. Det har taget livet af nogen, og det kommer vi også til at se i de kommende kvartaler, selvom vi forventeligt ikke ser ind i en kæmpe konkursbølge lige nu, lyder det fra Bo Rasmussen.

Trods den noget dystre situation er det dog ifølge direktøren værd at påpege, at underskud i sig selv ikke behøver at være fatale, og at danske virksomheder generelt har likviditet til at håndtere den nuværende afmatning.

- Der er en usikkerhed, som vi skal holde øje med, og det er også vigtigt for kreditaktører at forholde sig til. Der skal jo stadig ydes kredit til gode kunder og sobre investeringsprojekter, men det er klart, at risikoen for at lide tab alt andet lige er blevet større i dag end for halvandet år siden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109