23948sdkhjf

Stjernearkitekt skal være med til at sikre kvaliteten i Randers’ nye flodby

Til hjælp for blandt andet investorer og bygherrer skal et kvalitetsråd sikre en rød tråd i Flodbyen Randers og de kommende bygninger i bydelen

Når første spadestik i den nye bydel Flodbyen Randers bliver taget, følger et kvalitetsråd særdeles godt med.

Lever de nye bygninger og byrum til op til de krav til høj kvalitet, som rådet har været med til at sætte for at kunne bidrage til udviklingen af den kommende bydel i Rander? Det er et omdrejningspunkt for rådets arbejde.

Kvalitetsrådet består blandt andre af en af dansk arkitekturs helt store skikkelser, professor, dr.h.c, arkitekt og byplanlægger, Jan Gehl, der gennem årtier har været med til at sætte sit tydelige aftryk på en række af verdens storbyer.

- Flodbyen er en meget interessant case, som har potentiale til at blive en model for fremtidens by, udtaler Jan Gehl i en pressemeddelelse.

Jan Gehl har som arkitekt og byplanlægger blandt andet haft en afgørende finger med i omlægningen af Broadway og Times Square i New York i USA fra en stærk biltrafikeret hovedpulsåre til cykelvenlige grønne sidde- og fodgængerzoner.

Flodbyen

  • Arealudviklingsselskabet Flodbyen Randers består af Randers Kommune (49 pct.) og AP Ejendomme (51 pct.), som er AP Pensions ejendomsselskab.
  • Det samlede areal til byudvikling i selskabet omfatter et grundareal på 245.000 kvm med en forventet samlet byggeret jf. udviklingsplanen på 170.000 etagemeter. Der bliver bygget blandede boliger til 7000-8000 mennesker.
  • Etape 1 omfatter et grundareal på cirka 99.000 kvm med en forventet samlet byggeret på cirka 51.000 etagemeter, og er opdelt i tre deletaper, der består af Brotoften, Busterminalen og Bolværksgrunden. Udviklingsperioden for etape 1 forventes at være fra 2022 til ca. 2030.
  • Etape 2 omfatter et grundareal på cirka 145.000 kvm med en forventet samlet byggeret på 119.000 etagemeter, og er opdelt i fire deletaper, der består af Toldbodgade Vest, Toldbodgade Øst, Nordhavn Vest og Nordhavn Øst.
    Udviklingsperioden for etape 2 forventes at være fra ca. 2030 til 2050.
  • AP Ejendomme får efter lokalplanlægning og byggemodning i selskabet købepligt til 45.200 etagemeter (27 pct.) og køberet til yderligere 39.400 etagemeter (23 pct.) fordelt på de 2 etaper. De resterende byggeretter i selskabet sælges til andre udviklere og investorer.
  • Rådgivere for selskabet bliver Niras, Grandville og Sleth.
  • Randers Kommune har forpligtet sig til at have opført Klimabroen i 2030, da den er en forudsætning for, at anden etape af Flodbyen kan sættes i gang. VVM-undersøgelsen forventes igangsat i 2023/24.
  • Randers Kommune forventer selv at opspare omkring 300 mio. kr. til broen, som vil koste 450-550 mio. kr. De resterende midler skal findes via statstilskud eller lån. Skulle Klimabroen mod forventning ikke blive en realitet i 2030, skal Randers Kommune betale en bod til AP Pension.

Kilder: Randers Kommune og AP Pension

Hjælp til investorerne

Arealudviklingsselskabet Flodbyen Randers P/S, som AP Ejendomme ejer sammen med Randers Kommune, har nedsat rådet kvalitetsråd.

- Kvalitetsrådet skal være med til at sørge for, at alle investorer i Flodbyen lever op til de krav, som fra starten er blevet sat til projektet, siger Jan Gehl og uddyber:

- I kvalitetsrådet kommer vi til at have et særligt fokus på, at investorernes projekter kvalificeres under deres udvikling, og at bygherrer under anlægsfaserne holder, hvad de har lovet i forhold til udførelsen og arkitekturen i deres ejendomme.

Kvalitetsrådet udvides, så det fremover ud over Jan Gehl består af Anne Dorthe Vestergaard, landskabsarkitekt og partner i Vega Landskab, Lene Hammer, arkitekt og tegnestueleder hos Transform, og Morten Leen, chief sustainability officer i AP Ejendomme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109