23948sdkhjf

Tredobling af giftstoffer på grund gør ikke forurening tre gange værre

En ny undersøgelse af forureningen på Collstropgrunden ved Hillerød har vist, at grunden er langt mere forurenet end hidtil antaget. To eksperter maner dog til besindelse

Selv om, at nye undersøgelser viser, at Collstropgrunden i Hillerød er langt mere forurenet end hidtil antaget, er der ikke grund til at skrue tilsvarende op for bekymringsgraden, hvis man er nabo til grunden eller ofte færdes i området.

For nok viser de nye undersøgelser, at der er op til tre gange så mange ton giftigt arsen nedgravet i jorden, men det gør ikke forureningen tre gange værre, så længe den håndteres korrekt.

Det påpeger lektor i vandkemi og hydrogeologi ved Københavns Universitet, Søren Jessen.

- Den forurening er slem, det er den. Den er blevet lidt værre nu, men den er ikke blevet tre gange så slem. Så længe det er bundet til jorden, hvor det er, så er faren ved det ikke så stor. Det er selvfølgelig noget giftigt jord. Man skal ikke lege i det, siger Søren Jessen til TV 2 Kosmopol.

Han bakkes op af Peter Engelund Holm, der er professor i miljø- og vandkvalitet ved Københavns Universitet.

- Jeg mener ikke, at man som borger eller nabo skal være bekymret for de her større tal. Så længe man har styr på, hvor det ligger, og at der er nogle, der holder styr på, at det ikke spredes til drikkevand og det omkringliggende miljø, siger Peter Engelund Holm til TV 2 Kosmopol.

Selv om forureningen er mere end 50 år gammel, har den ikke spredt sig til et underliggende grundvandsmagasin, hvorfra der er risiko for, at den kunne bevæge sig videre mod Esrum Sø. Af samme grund holder fast i sin nuværende plan for håndtering af Collstropgrunden.

Disse planer går først og fremmest ud på at holde forureningen inde på grunden. Det arbejde intensiveres til næste år. For der er fundet en mindre spredning af arsen til de nærliggende grøfter udenfor den indhegnede Collstropgrund.

Derfor har regionen planlagt at oprense grøfterne i 2024 og etablere en barriere, som skal forhindre yderligere spredning.

- Den (arsenen, red.) kommer ikke til at blive nedbrudt. Man står sandsynligvis overfor at have det her område i al den tid, vi lever, og vores børn lever. Det handler om at gøre det rigtige, at det ikke skal sprede sig til miljøet eller mennesker, siger Søren Jessen til TV 2 Kosmopol.

Ifølge lektoren skal man dog ikke være bekymret, hvis man bevæger sig rundt i naturen i nærheden af området.

Region Hovedstaden har vurderet, at det bliver for dyrt og miljøbelastende at grave den forurenede jord op og flytte den til et andet sted. I stedet er danske og udenlandske forskere i gang med at finde en metode, der kan binde forureningen til naturligt forekommende mineraler i jorden.

- Det er en fornuftig strategi, som regionen har. Det giver god mening ikke at begynde, at sprede de her mange ton ud i lastbiler og køre dem ud på vejene. Lastbiler har et klimaaftryk og kan også køre galt, og lige pludselig kan du uønsket få spredt sådan en forurening, siger Peter Engelund Holm til TV 2 Kosmopol.

- Til gengæld er flere ton dyrere at rense op end færre ton. Det er en konsekvens. Det kommer til at blive dyrere at rense det op, vurderer Søren Jessen.

På nuværende tidspunkt kan Regions Hovedstaden ikke udtale sig om, hvad undersøgelsens resultater kommer til at gøre ved prisen for oprensningen. Den var inden de nye tal for omfanget af arsen estimeret til at koste 270 mio. kr.

Collstropgrunden er udpeget som en af de ti største jordforureninger i Danmark - de såkaldte generationsforureninger.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094