23948sdkhjf

Innovativ løsning til beregning af varmetab

Standardprogrammerne kom til kort, og derfor måtte man udvikle et helt specielt program til at beregne varmetabet i de slidsede stålprofiler på SE’s nye domicil i Esbjerg.
Stål i en bygning har betydning for varmetabet, fordi stål leder kulde. Men med en speciel udformning af stålprofilerne til eksempelvis ydervæggene kan varmetabet reduceres, så konstruktionen overholder en bestemt U-værdi.

Det kan standardprogrammer bare ikke beregne, viser erfaringer fra Lindab Profil, som derfor har udviklet et specielt program; ”WALLanalyzer”, til formålet.

U-værdi på spil
Det er HSHansen, der leverer de slidsede stålprofiler til brug i ydervæggene på elselskabet SE’s nye domicil i Esbjerg, som skal stå færdigt i maj 2013. Byggeriet på 11.000 kvadratmeter er bygget efter passivhusstandarden og bliver arbejdsplads for 350 medarbejdere.

- I den her løsning brugte vi slidsede profiler. De har den fordel, at de vejer mindre, men udformningen betyder også, at stålet ikke helt leder kulden på samme måde. Faktisk er slidsede profiler fire gange mere effektive, men det kan standardberegningsprogrammer ikke tage højde for. Derfor har vi udviklet et specielt softwareprogram, der kan beregne og dokumentere den rigtige U-værdi til disse løsninger, forklarer René Jensen, der er bygningskonstruktør hos Lindab Profil.

Kravet på U-værdien for facaden til SE er 0,1 W/m²K, og med en standardberegning på varmetabet ville facaden ende med en U-værdi på 0,17 W/m²K. Men Lindabs program, der tager højde for, at stålet har forskellige dimensioner og udformninger, kan beregne og dokumentere den rigtige U-værdi. Det betyder, at ydervæggene nu overholder kravet.

Ekstra dimension
Både den færdige løsning og samarbejdet med Lindab Profil vækker tilfredshed hos facadeentreprenøren HSHansen, der har ansvaret for ydervæggene i det nye domicil for SE.

- Vi har nydt godt af at kunne trække på Lindab Profils ekspertise og konsulentbistand, fordi vi var lidt i tvivl om, hvordan opgaven skulle gribes an. Normalt beregnes U-værdi 1-dimensionelt, men her skulle der en ekstra dimension ind på grund af de slidsede profiler. Samtidig var tiden knap, da vi skulle til at udføre nye beregninger i projekteringsfasen. Det skyldes, at forslaget fra arkitekten skulle justeres for at sikre bæreevnen i konstruktionen,” forklarer ingeniør Allan Krogh Nielsen fra HSHansen.

Erfaringen fra facaderne hos SE i Esbjerg og flere energioptimerede byggeprojekter betyder, at HSHansen fremover vil til at udføre specialberegninger tidligere i projektforløbet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125