Samlingssted i skovby skal være inspirationskilde
Der er plads til de store smil hos både politikere og alle de aktører, der kan se frem til at samle sig om et kommende kvartershus, Bramhøjgaard, i Køge Nord Skovby.
Med støtte fra Realdania samt Lokale og Anlægsfonden kan Køge Kommune nu indfri ambitionerne om kvartershuset, der er tiltænkt en rolle som samlingssted i den nye bydel.
Byggeriet bliver en transformation af den eksisterende Bramhøjgaard, hvoraf en stor del af materialerne fra den gamle gård skal genanvendes.
- Vi skal som samfund blive bedre til at genanvende de bygninger, vi allerede har, til nye formål, siger Laura Kristine Bjerre Munch, projektchef i Realdania, i en pressemeddelelse.
- Her har det nye Bramhøjgaard et potentiale til at blive et innovativt og inspirerende eksempel på, hvordan vi ved bygningstransformation og genbrug af byggematerialer kan skabe et bud på, hvordan et mødested i fremtiden kan se ud, fortsætter hun.
Bramhøjgaard – det nye kvartershus i Køge Nord Skovby
Lokale og Anlægsfonden har støttet projektet med 4,6 mio. kr., mens Realdania har støttet med 5 mio. kr.
Køge Kommune har samtidig afsat midler til byggeriet, som forventes at blive mindre kostbart, da en stor del af materialerne fra den eksisterende gård skal genbruges.
I løbet af det kommende år skal det endelige projekt beskrives detaljeret, selve opførelsen skal i udbud og de nødvendige tilladelser skal gives.
I løbet af 2025 forventes det første spadestik til byggeriet at kunne blive taget. Derfra vil det tage omkring endnu et år, før det nye Bramhøjgaard vil stå færdigt i Køge Nord Skovby.
Det er tegnestuen Dominique+Serena, der står bag transformationen, hvor bevaringen af gårdens kvaliteter og genanvendelsen af materialer går hånd i hånd med udviklingen af nye måder at være sammen på med fokus på udeliv og den grønne omstilling.
Der bliver langt fra tale om en klassisk bygning – de fleste af de rum og længer, der tilsammen vil udgøre det nye kvartershus er uopvarmede og med åbent til himlen, og samtidig er der indtænkt en sammenhæng med det eksisterende haveanlæg.
Adskillige aktører
I løbet af det kommende år skal det endelig projekt beskrives detaljeret og de fornødne tilladelser gives, før det første spadestik forventelig kan tages i løbet af 2025.
En række kultur- og fritidsaktører i Køge Kommune er allerede på banen i det delte værtskab for Bramhøjgaard. Ungdomsskolen, Billedskolen, Tapperiet, Teaterbygningen og Skate Gule Hal i Køge Kommune er gået sammen med Museum Sydøstdanmark, KØS, Grøn Omstilling og Køge Bibliotekerne om at skabe kulturelle og bæredygtige aktiviteter i Bramhøjgaard.
Samtidig har lokale foreninger og ildsjæle også engageret sig i arbejdet med at gøre Bramhøjgaard til et helt særligt samlingssted.