23948sdkhjf

Overrasket: Byggeriet vender tommelfinger ned

Det er endt med et samlet ja. Men 50,3 pct. stemte nej hos byggeriets lønmodtagere

Ganske vist har et dundrende flertal på 79 pct. af lønmodtagerne sagt ja tak til overenskomstaftalerne de næste to år. Men inden for ét område, byggeriet, har armene ikke været oppe over hovedet.

Medlemmerne i 3F's Byggegruppen har nemlig med et lille nej-flertal på 50,3 pct. dumpet byggeoverenskomsten, der blev indgået for byggeriet 7. marts. Det var ovenikøbet ud af en relativt lille stemmeandel, 46 pct.

- Jeg må indrømme, at jeg er overrasket. Jeg synes, at det her er det bedste forlig, vi har lavet i rigtig mange år, siger næstformand i 3F's Byggegruppen Palle Bisgaard til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Overenskomstaftalen gav i hans øjne store "forbedringer" på økonomien, arbejdsmiljøet, på uddannelse, fraværsordninger, barsel og graviditet, samt et "løft i bunden" til udenlandsk arbejdskraft.

Byggeriets nej har dog i det store billede ikke nogen betydning for overenskomstaftalerne. Det er flertallet blandt de 410.000 stemmeberettigede lønmodtagere, som tæller, hvorfor det altså er endt med et samlet grønt lys - også til byggeoverenskomsten.

Forventningsafstemning

Fremover venter alligevel en evaluering, som skal afklare årsagerne til nej'et, fortæller Palle Bisgaard. Han peger selv på en relativt aktiv ”nej”-kampagne i byggeriet som én årsag. Og at fagforbundet "måske ikke har været god nok" til at fortælle om forligets resultater - trods adskillige møder om netop det i kølvandet på aftalen, lyder det.

Udfaldet kalder også på en forventningsafstemning med baglandet, mener han. Barren har været sat ret højt:

- Har man den slags forventninger, så får vi jo også et problem med at indfri dem. Kan man ikke få et ja til en overenskomst, der ligger på det niveau, som denne her gør, bliver det svært at få opbakning til fremtidige overenskomster. Den diskussion tror jeg, vi kommer til at have med vores bagland, siger han. 

Palle Bisgaard håber, at medlemmerne bliver mere positivt stemte, som overenskomstens dele slår igennem. 

- Jeg er i hvert fald ikke i tvivl om, at den økonomiske ramme for vores aftale, den er rigtig, rigtig god, siger han.

Fjerde nej

Skuer man tilbage over de foregående års overenskomstforhandlinger er det ikke unormalt, at byggeriets lønmodtagere er skeptiske. Det er således fjerde gang på 17 år, at byggeriet har stemt nej. 

I 2023 har nej-procenten dog været den klart mindste. I 2017 var det eksempelvis godt 77 pct. der vendte tommelfingeren ned.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125