23948sdkhjf

Kritik: Kun to firmaer har afleveret en asbestprotokol til Arbejdstilsynet

Virksomheder, der arbejder med asbest i Danmark, skal registrere deres ansatte i en protokol. Det er der dog kun to virksomheder, som nogensinde har gjort

Alle virksomheder, der arbejder med asbest i Danmark, skal registrere deres ansatte i en protokol, som medarbejderne kan bruge som dokumentation, hvis de senere skulle blive syge.

Virksomhederne skal opbevare protokollerne i 40 år og aflevere dem til Arbejdstilsynet, hvis de går konkurs eller lukker.

Det er der dog kun to virksomheder, som nogensinde har gjort. Det oplyser Arbejdstilsynet og Beskæftigelsesministeriet til Fagbladet 3F.

Antallet er alt andet end imponerende. Det mener Allan Leegaard, der er arbejdsmiljøkonsulent i BAT-Kartellet, som består af 3F og seks andre fagforbund inden for bygge- og anlægsbranchen.

- Der er masser af virksomheder, som hele tiden går konkurs eller lukker. Det er helt til grin, at der ikke er mere styr på tingene, siger han.

Arbejdstilsynet oplyser til Fagbladet 3F, at tilsynet kan give påbud til en virksomhed for manglende registrering i en asbestprotokol. Men at tilsynet ikke har mulighed for at give reaktioner eller bøder til virksomheder, som er ophørt.

Forbløffet folketingsmedlem 

- Det er på ingen måde i orden, når virksomheder ikke følger de regler, der gælder for arbejde med asbest. Som en del af den politiske aftale om asbest fra maj 2022 er det derfor besluttet, at virksomheder fremover også skal forpligtes til at sende asbestprotokoller til den ansatte, så den ansatte selv kan opbevare disse. Også efter et eventuelt virksomhedsophør. Det er en god løsning, der kan afhjælpe udfordringerne, skriver kontorchef i Arbejdstilsynet Gro Iversen.

Beskæftigelsesministeriet peger over for Fagbladet 3F på, at ansatte med den politiske aftale fra maj 2022 selv vil kunne opbevare deres asbestprotokol til en eventuel senere arbejdsskadesag.

At Arbejdstilsynet blot har modtaget to asbestprotokoller, kommer bag på Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Nick Zimmermann.

- Det overrasker mig, at der kun er to firmaer, der har afleveret en protokol. Det er helt sikkert noget, vi skal have set på, siger han.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094