23948sdkhjf

Millioner er forsvundet hos konkursramt husbygger: Direktør kalder sig ”hamrende uheldig”

En række kunder og tidligere ansatte ved konkursramte Lund Huse står nu frem med sønderlemmende kritik 

Direktøren i det konkursramte byggefirma Lund Huse bliver nu anklaget for svindel fra både kunder og tidligere ansatte, beretter DR.

Allerede i december 2021 kunne Licitationen – Byggeriets Dagblad fortælle, at Ikast-firmaet, som lavede entrepriser på arkitekttegnede huse til privatpersoner, var taget under konkursbehandling efter virksomhedens direktør selv drejede nøglen i sensommeren 2021.

I cirkulæreskrivelsen blev der rejst krav for 20,5 mio. kr. mod korskursboet efter virksomheden, der kun havde værdier for 312.442 kr. 

Ifølge DR er kravene mod konkursboet siden vokset til 22,5 mio. kr.

Direktøren blev i cirkulæreskrivelsen blandt andet anklaget for ulovlige aktionærlån, misvisende regnskaber og overfakturering af kunderne.

Mange af de forhold zoomer DR ind på i interviews med kunder, som står tilbage med tomme, boligløse grunde, og tidligere, anonyme ansatte, der kan berette om faktureringer forud for udført arbejde.

En ansat beretter også om, at man bevidst undlod at betale håndværkere for udført arbejde.

Blandt de uheldige kunder er Susanne Jørgensen, som samlet nåede at betale 2,2 mio. kr. til Lund Huse, og i dag kun står med et betonfundament.

Hun har siden anlagt og vundet en voldgiftssag mod byggefirmaet. Voldgiftsnævnet afgjorde, at Susanne Jørgensen skulle have 766.000 kr. retur. Som sagen står, er der dog ikke udsigt til, at hun ser pengene.

Idømt konkurskarantæne

Flere forhold fik i forbindelse med konkursen kurator Jacob Staghøj Troelsen til at indstille den tidligere ejer og direktør, Nikolai Lund Andersen, til konkurskarantæne. 

Det fik dengang typehusdirektøren i offensiven:

- Jeg var dybt rystet, da jeg fik den besked fra Skifteretten (om indstilling til konkurskarantæne, red.). Jeg er overbevist om, at kurator har ladet sig påvirke af kreditorerne, sagde Nikolai Lund Andersen dengang til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Sagen blev for nylig afgjort. 

Retten i Herning har ifølge DR i denne måned - mere præcist den 7. februar 2023 - idømt den tidligere direktør konkurskarantæne.

Afviser skyd og skyder tilbage

Nikolai Lund Andersen bedyrer sin uskyld over DR, ligesom han gjorde det i december 2021.

- Jamen, pengene er brugt på medarbejderudgifter. Du kan være sikker på, at hos samtlige af de håndværkere, der siger, de ikke har fået deres penge, har man haft en tvist eller en stærk uenighed omkring tingene. Jeg kan hurtigt blive fremstillet som en svindler frem for som én, der bare har været hamrende uheldig med sin virksomhed, siger Nikolai Lund Andersen til DR.

Anklagerne om uretmæssig opkrævning af ikke udført arbejde samt manglende betalinger af håndværkere afviser han.

Hvad angår anklagerne fra tidligere medarbejdere om bevidst snyd, hævder Nikolai Lund Andersen, at de gør det for at sætte ham i et dårligt lys.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157