23948sdkhjf

Ny idrætsby på vej i Espergærde

Elkiær + Ebbeskov er arkitekt på projektet, der lanceres som ”en digital revolution i dansk idrætsbyggeri”.
Med den eksisterende idrætshal ved Espergærde Gymnasium som afsæt er Helsingør Kommune og Espergærde Gymnasium gået sammen om et ambitiøst projekt, der samler en lang række idrætsgrene i en ny idrætsby.

49 millioner kroner koster det at realisere projektet, og med et tilskud på otte millioner kroner fra Lokale og Anlægsfonden er finansieringen nu på plads.

- Der er tale om et foregangsprojekt, der på en lang række områder vil vise vejen frem for moderne danske idrætsfaciliteter. Det gælder de meget fleksible idrætsrum, der tager særligt højde for ønskerne fra teenagere og kvinder. Og det gælder i høj grad også de mange nye digitale løsninger, som vil vise, hvordan en dansk idrætsfacilitet kan tilbyde brugergrupperne en række spændende muligheder for nye interaktive oplevelser i deres idrætsudfoldelse, siger Jakob Færch, der er udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden.

”En digital revolution”
Idrætsbyen er tegnet af Elkiær + Ebbeskov Arkitekter i samarbejde med NoVA5 og Lemming & Eriksson Rådgivende Ingeniører. Det består af fem nye bygninger med lette facader i hvide perforerede stålplader og store vinduespartier. Nøgleord for byggeriet er fleksible idrætsrum kombineret med digitale og tekniske løsninger, som ikke tidligere er set i dansk idrætsbyggeri.

Ifølge folkene bag bliver der ligefrem tale om en digital revolution i dansk idrætsbyggeri. De største idrætsrum udstyres med kamera til videootagelse af træning. Optagelserne kan vises på skærme i idrætsrummene. Der kommer brugerstyret lysregulering, så belysningen kan tilpasses skiftende aktiviteter. I alle rum kan musikanlæg forbindes med mobiltelefoner.

Hele idrætsbyen får gratis wifi, så alle brugere nemt kan komme på nettet fra deres digitale enheder og udnytte en række muligheder for sport apps, træningsprogrammer og foreningshjemmesider, der bliver gjort tilgængelige via QR-koder sat op i Idrætsbyen. I laboratoriet kommer der apparater til blodprøvetests, iltoptagelsesmåling og styrketest.

2.500 kvadratmeter
Idrætshallen bevares som et ”boldhus” med idrætsbane på 20 x 40 meter. Ved siden af kommer ”multihuset” på 686 m² til fx badminton, tennis, basketball, springgymnastik, ”rytmikhuset” på 296 m² til gymnastik og dans, ”det fleksible hus” på 255 m² til fx squash og yoga, ”fælleshuset” på 174 m² til undervisning og klubmiljø, ”styrkehuset” på 164 m² til styrketræning og fitness.

Dertil kommer et 233 m² stort torv, hvor der både bliver plads til sociale opholdssteder, bouldervæg (sidelæns klatring) og forskellige frit tilgængelige bevægelsesfaciliteter. Endelig udstyres Idrætsbyen med et laboratorium til fysiske tests og undersøgelser.

På udearealerne omkring Idrætsbyen kommer der crossfit-facilitet, streetfodboldbane, gårdhave til ophold og afslapning samt udstrækningsområder i forbindelse med lokalområdets løbestier.

Hensyn til ønsker fra teenagere og kvinder
Ved at samle en lang række kendte og nye idrætsgrene i en idrætsby, bliver det muligt at skabe et enestående aktivt mødested, som kan imødekomme de nuværende og fremtidige idrætsmønstre og brugerbehov for både foreningsaktive og selvorganiserede, samt de studerende på gymnasiet og eliteudøvere under Helsingør Talent & Elite.

De klassiske og mest traditionelle idrætshaller blev typisk indrettet af og til voksne mænd. Det bliver der lavet helt om på i Idrætsbyen, hvor mange af aktivitetsrummene designes på baggrund af nutidig viden om, hvilke ønsker teenagere af begge køn og kvinder har til idrætsfaciliteter. Det betyder dog ikke, at pladsen til de etablerede indendørs idrætsgrene forsvinder. Der kommer bare mange flere og anderledes valgmuligheder.

I alt bliver Idrætsbyen i Espergærde på 2.500 m². Den samlede projektsum på 49 millioner kroner er finansieret af Helsingør Kommune med 40 millioner kroner, Espergærde Gymnasium med 1 million kroner samt altså Lokale og Anlægsfonden med 8 millioner kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111