23948sdkhjf

Vemodigt vindmølle-farvel

Udskiftning af 35 gamle vindmøller i Klim Fjordholme Vindmøllepark med 22 nye og fem gange mere effektive møller sker med blandede følelser for elektrikerne, som har haft opsynet.
Vattenfall Vindkraft har påbegyndt nedtagningen af de 35 gamle og utidssvarende vindmøller ved Klim Fjordholme i Nordvestjylland, og i midten af juni vil alle vindmøller være fjernet. Derefter begynder arbejdet med at opsætte 22 nye og større vindmøller.

Elektrikerne Jes Laursen og Morten Norre Andersen fra Vattenfall Vindkraft har de seneste år haft opsynet med de 35 møller. De skal afbryde strømmen fra møllerne, før nedtagningen kan gå i gang. For dem er en æra forbi, men nu kan en ny begynde.

For Morten Norre Andersen er det lidt vemodigt at skulle sige farvel til de velkendte vindmøller:

- De nye møller er imidlertid nemmere at lave service på. Der er tænkt meget mere over, hvordan man kommer rundt i dem. Det er til gavn for os, der har opsynet med møllerne og dét, der skal udføres på dem. Vi er der jo for at sikre, at vi får mest muligt for pengene, siger Morten Norre Andersen.

Nyt liv til de gamle møller
Mølle-udskiftningen er et af Danmarks største såkaldte repowering-projekter, hvor utidssvarende vindmøller erstattes med færre, men langt mere effektive vindmøller. Alene seks af de nye 3,2 MW vindmøller har samme effekt som de 35 gamle 600 kW møller. Når parken er udbygget med alle 22 vindmøller, får den en samlet effekt på 70,4 mio. W, og Klim Fjordholme Vindmøllepark vil dermed kunne forsyne 58.000 husstande med strøm om året.

Når de 35 vindmøller er nedtaget, skal de gamle armerede betonsokler fjernes og 22 nye støbes. Desuden skal der lægges kabler inden opsætningen af de nye vindmøller. Anlægsarbejderne varer næsten et år, og først til maj 2015 begynder opsætningen af de nye 3,2 MW vindmøller. Den opgraderede vindmøllepark er klar til produktion med udgangen af 2015. Denne ene af de 22 vindmøller bliver privatejet.

De fleste af de 35 gamle møller bliver renoveret og eksporteret til lande, hvor det bedre kan betale sig at producere vedvarende energi fra de relativt små 600 kW vindmøller, fortæller direktør Carsten Sørensen fra Green-Ener-Tech, der udfører opgaven med at nedtage vindmøllerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.268