23948sdkhjf

Voldsom gang i byggeriet

46.100 flere ansatte er der ansat i byggeriet i 2007s første kvartal i forhold til samme periode i 2006, hvilket ifølge Håndværksrådets beregninger svarer til en ekstra byggeaktivitet på 13. mia. kr. alene dette kvartal.
- Det er en fuldstændig vanvittig aktivitetsstigning, som de nye tal fra Danmarks Statistik viser. Vi havde i branchen forventet, at det ville blive et godt 1.kvartal, da vi jo stort set ikke har haft nogen vinter, men at aktiviteten er så høj overgår mine vildeste forventninger. Med den kraftige vækst i beskæftigelsen har der været flere ansatte i byggesektoren i løbet af vinteren end hen over den ellers rekordtravle sommer i 2006. Jeg tror, at det aldrig før i historien er sket, at byggeaktiviteten har været højere om vinteren end om sommeren, da sne og frost som regel forhindrer mange byggeopgaver i at blive udført, siger Håndværksrådets cheføkonom Jakob Brandt

Håndværksrådets beregninger viser, at det særligt er reparations- og vedligeholdelsesmarkedet, der har oplevet en voldsom vækst i starten af året. Danskerne har vedligeholdt deres ejendomme for små 10 mia. kr. ekstra i 1. kvartal 2007, hvilket er en stigning på 50 % siden 1. kvartal 2006.

At boligreparationerne stiger så kraftigt kommer bag på os, da vi fra realkreditinstitutterne har hørt, at antallet af tillægslån er styrtdykket, men de gode konjunkturer og den lave ledighed har givet familierne så stort et økonomiske råderum i privatøkonomien, at boligforbedringer åbenbart kan betales uden låneoptagning, lyder det fra Rådet.

- Man må spørge sig selv, hvor alle disse håndværkere kommer fra. Der er ingen tvivl om, en stor del af dem kommer fra udlandet. Antallet af arbejdstilladelser gennem Østaftalen er næsten fordoblet siden udgangen af sidste år, så der nu er 3.300 aktive arbejdstilladelser inden for byggeriet. Der er heller ikke tvivl om at antallet af tyske håndværkere er rekordstort i øjeblikket. Endvidere har byggebranchen kunnet tiltrække ansatte fra andre brancher - fx landbruget - som har samme høje sæsonledighed som den, byggeriet normalt plejer at lide under, slutter Jakob Brandt.

Kilde: Håndværksrådet


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094