23948sdkhjf

Det lysner for 60'er huset

Det typiske 60’er etplanshus er berømmet for sin praktiske og familievenlige planløsning, men også berygtet for sit manglende naturlige lysindfald. Med få midler kan 60’er huset dog gøres tidssvarende med afsæt i netop dagslys, luft og velvære.
Fra 1960 til 1980 skød parcelhuse op som paddehatte på tværs af Danmark. På blot 20 år blev der bygget knap en halv million parcelhuse, som udgør næsten halvdelen af det samlede antal parcelhuse i dag. I 60’erne bød parcelhuset på banebrydende nytænkning i forhold til klassisk dansk byggestil og dannede en moderne og praktisk ramme om familielivet væk fra byens puls.


Preben Kjær fra Esbjerg købte for to år siden et etplanshus bygget i 1966, netop fordi det var en god ramme om et familieliv med to børn, men huset bar dog præg af hustypens mangel på naturligt daglysindfald.

Omtrent et år efter overtagelsen blev det tid til at lukke lyset ind i 60’er parcelhuset i Esbjerg.
Trillingeovenlysvinduer over køkken-alrum
Preben Kjær rådførte sig med Velux konsulenter samt med Multibyg i Esbjerg, og der var bred enighed om løsningen: I taget over køkken-alrummet skulle der indbygges en stor lysskakt og indbygges tre styk ovenlysvinduer – såkaldte skylights – på stribe.

– Vi kalder vores ovenlysvinduer for trillingevinduer. Det er helt fantastisk så meget dagslys, de lukker ind i køkken-alrummet. Vinduerne er placeret lige over vores spisebord, og det er en stor daglig glæde at få det ekstra lys ind i hjemmet og at have så smukt et kig til himlen. Lysskakten skaber følelsen af ekstra rum, og vi har valgt at montere kunstigt lys i skakten – både af hensyn til belysningen over spisebordet i den mørke årstid og for at understrege det ekstra rum og luft over hovedet, som skakten har givet køkken-alrummet, fortæller Preben Kjær.

Kilde: Velux - www.velux.com

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094