23948sdkhjf

Træ kan bruges til mere end man tror

En række velkendte leverandører bidrager til opførelsen af 72 kvadratmeter nordsjællandsk sommerhus, som trods sin beskedne størrelse har fået stor opmærksomhed i danske medier.
Imens staten indfører bindende krav til brug af bæredygtigt træ, og mange kommuner gør det samme, skyder et lille sommerhus på 72 m² op i Vejby i Nordsjælland.

Huset opføres forfatter og foredragsholder Signe Wenneberg og bliver Danmarks første 100 % FSC-certificerede hus.

- Det skal bygges udelukkende af FSC-mærket træ og genbrugsmaterialer, fordi jeg vil vise, at det kan lade sig gøre. Jeg vil vise, at træ kan bruges til meget mere, end man tror – eksempelvis også isolering og fundament. Der er ikke tidligere bygget et FSC-mærket hus i Danmark (eller i verden), som bruger træ i så høj grad som dette hus. Jeg vil forsøge at vise, hvor godt og smukt et materiale træ er – også i de utraditionelle valg af træsorter og brugsmåder. Huset kommer til at stå på pæle, så det tager højde for fremtidens klimaforandringer og ekstremregn, fortæller Signe Wenneberg om sit sommerhusprojekt, hvor det eneste, som ikke er lavet af træ, er de punktfundamenter, som huset hviler på.

Leverandørerne til projektet tæller virksomheder som Johannes Fog, Frøslev Træ, Tracer, PA Savværk og Jyderup Dyvelfabrik. Huset er tegnet af Erik Juul Architects og FSC-certificeres af Orbicon.

Er kommet på dagsordenen i byggebranchen
Morten Brodde, virksomhedsrådgiver hos FSC Danmark, hjælper i disse dage Signe Wenneberg med at sikre, at huset udelukkende bygges af FSC-certificerede træprodukter og genbrugsprodukter. Han ser sommerhuset som et af flere tegn på, at bæredygtigt træ for alvor er ved at bide sig fast i byggebranchen

- Det har taget en del år at få FSC sat på dagsordenen i byggebranchen. Men nu er der mange tegn på, at vi endelig er kommet det. Efterspørgslen på dokumentation for bæredygtige byggematerialer er en samfundstendens, og det nyder vi også godt af nu, siger Morten Brodde.

- Bygherrer, arkitekter og entreprenører er langt mere bevidste om at sikre sig dokumenterbart bæredygtigt træ, end de var tidligere. Ikke bare i de store offentlige og private byggerier, men også i de små projekter, som vi almindelige borgere kaster os ud i. Det er Signe Wennebergs byggeprojekt jo et glimrende eksempel på, fortsætter han.

Udviklingen skyldes ifølge FSC Danmark flere faktorer. Den stigende efterspørgsel har været en stor drivkraft, men det har det voksende udbud af FSC-certificerede byggematerialer, der efter hånden findes, også.

- Det er en trend i markedet, at man skal have sin dokumentation i orden. Man skal kunne eftervise, at man gør tingene redeligt. Det har vi altid gjort, men nu er der en måde at få det verificeret på, siger administrerende direktør Carsten Ludvig fra Johannes Fog, der netop meldt sig i rækken af trælasthandlere, som enten er under certificering eller allerede er det.

Signe Wennebergs sommerhusprojekt bliver desuden til en bog om at bygge bæredygtigt. Få et indblik i projektet og følg processen på www.sommerhusbyggeri.dk og www.fsc.dk .
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093