23948sdkhjf

Færre anlægskroner til kommuner og regioner

Den nye aftale med regeringen betyder, at der skæres godt 700 mio. kroner af anlægsniveauet til næste år.
Den netop indgåede økonomiaftale for 2015 mellem KL og regeringen betyder, at kommunerne til næste år kan fastholde et højt anlægsniveau.

I aftalen med kommunerne bliver der skåret godt en halv milliard kroner af anlægsniveauet – fra 18,1 mia. kr. til 17,5 mia. kr. I aftalen med regionerne reduceres anlægsniveauet med 100 mio. kr. – fra 7,1 mia. kr. til 7,0 mia. kr.

- Når det gælder anlægsudgifterne, er vi blevet enige med regeringen om et niveau, som gør, at vi fortsat holder hånden under væksten i dansk økonomi. Samtidig har det for KL været vigtigt, at vi nu slipper af med en række bindinger på, hvordan anlægsudgifterne skal bruges. Det betyder, at man i den enkelte kommune kan prioritere pengene ud fra de lokale behov, siger KL-formand Martin Damm.

Hos Dansk Byggeri glæder man sig over, at der ikke er skåret så dybt, som der oprindeligt var lagt op til. Men det er alligevel alt for tidligt at sænke anlægsniveauet, mener chefanalytiker Finn Bo Frandsen:

- Vi har set spæde tegn på, at økonomien går i den rigtige retning, men vi skal passe på ikke at stramme garnet, før vi opnår større sikkerhed for, at økonomien er på vej til et selvbærende opsving, siger han.

Regioner: Ærgerligt med loft over anlægsudgifter
Aftalen mellem regeringen og regionerne indeholder et anlægsniveau på i alt 7 milliarder kroner, hvilket afspejler, at kvalitetsfondsbyggerierne er godt i gang i alle regioner. Der er imidlertid lagt op til et loft for de øvrige anlægsudgifter på 2,4 milliarder kroner (ekskl. psykiatri og øvrige statslige investeringstilskud) i 2015.

- Det er ærgerligt, at regeringen finder det nødvendigt med et loft for anlægsudgifterne, for vi kan ikke nøjes med kvalitetsfonden, hvis regionerne skal gennemføre sygehusplanerne. Mange steder i sygehusvæsenet kan der peges på rentable investeringer, der ikke er plads til indenfor investeringsloftet. Regionerne må nu i gang med tættekammen i forhold til investeringsplanerne, og det kan gå ud over investeringer i IT-systemer, genanskaffelse af apparatur og byggeplaner. Jeg noterer dog med tilfredshed, at aftalen lægger op til, at kvalitetsfondsbyggerierne skal fortsætte i overensstemmelse med indgåede kontrakter og planer, udtaler Carl Holst, næstformand i Danske Regioner.

Find hele aftaleteksten med kommunerne på KL’s hjemmeside

Find hele aftalen med regionerne på regionernes hjemmeside
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081