23948sdkhjf

BoligJob-ordning: En succes eller støttespild?

Skatteministeriet betegner effekten som begrænset, mens Dansk Byggeri kalder ordningen en bragende succes.
Fredag offentliggjorde Skatteministeriet 2013-tallene for BoligJob-fradraget. De viser, at ordningen er blevet brugt mindre, end det var forventet, da en forlængelse blev vedtaget som led i regeringens Vækstplan DK.

Det var forventet, at fradraget ville koste i omegnen af 2,6 mia. kr. i 2013, men ordningen er imidlertid kun blevet brugt i et omfang, der svarer til et mindreprovenu på 1,8 mia. kr.

- Vi er på vej ind i et mere selvbærende opsving, og behovet for fradraget er derfor ikke så stort som tidligere, siger skatteminister Morten Østergaard.

Regeringen har lagt op til, at ordningen ikke videreføres i 2015, idet væksten ventes at blive mere selvbærende. Samtidig vurderes beskæftigelseseffekten af ordningen at være begrænset i forhold til udgifterne. Skatteministeriet skønner, at en videreførelse af ordningen vil koste 2,15 mia. kr., og at beskæftigelseseffekten vil være under 1.000 personer.

- Regeringen prioriterer skatter, der virker. Og BoligJob-ordningen er et eksempel på et fradrag, hvor vi må erkende, at beskæftigelseseffekten trods alt er begrænset – man får simpelthen relativt få job for pengene, siger Morten Østergaard.

Dansk Byggeri: Direkte misvisende
Den udlægning er Dansk Byggeri ikke enig i. Erhvervspolitisk chef, Torben Liborius, mener ikke, at Skatteministeriets tal giver belæg for at konkludere, at danskerne benytter BoligJob-ordningen mindre end forventet.

- Skatteministeriet sammenligner det faktiske forbrug med deres egne skrivebordsforudsigelser. Og de forudsigelser betyder ikke noget i virkelighedens verden, så udlægningen er direkte misvisende, fastslår Torben Liborius.

Han fremhæver, at der som følge af ordningen blev trukket 5,72 mia. kr. fra i skat i 2013 mod 5,3 mia. kr. i 2012 og 3,2 mia. kr. i 2011. Samtidig er den reelle skattegevinst for danskerne er steget fra 1,09 mia. kr. i 2011, over 1,75 mia. kr. i 2012, til 1,81 mia. kr. i 2013. Torben Liborius er heller ikke enig i Skatteministeriets beregning af beskæftigelseseffekten.

- Vi skønner, at BoligJob-ordningen har en beskæftigelseseffekt på 5.000 mand, hvilket er samme niveau, som Det Økonomiske Råd peger på, siger Torben Liborius og fortsætter:

- Når man tager højde for, at ordningen betyder flere indtægter til staten fra moms, skat og færre på dagpenge er ordningen en meget billig måde for staten at skabe beskæftigelse på. Hvert job koster kun 56 % af, hvad en person på kontanthjælp koster Staten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.217