23948sdkhjf

Robotter skaber fremtidens arkitektur

En stor betonskulptur, frembragt via digital 3D-modellering, markerer afslutningen på det 4-årige EU-projekt 'TailorCrete'.
Skal man lave støbeforme til beton i utraditionelle former på gængs facon, er det en omkostningstung affære. Men når robotter fræser støbeforme i polystyren (EPS), kan det gøres langt billigere.

En seks meter høj og 21,4 meter lang betonfisk, der er opført foran Paschal-Danmarks administrationsbygning i Aarhus, er netop støbt i en avanceret støbeform, som er fræset ud med robotter.

Skulpturen, tegnet af den dansk-tyrkiske tegnestue Superpool, er det synlige resultat af projektet 'TailorCrete', der siden 2007 har arbejdet på at udvikle nye industrielle metoder til fremstilling af fremtidens digitale betonarkitektur i spændende former.

- Projektet har haft den overordnede målsætning at kunne skabe krøllede bygninger, hvor man skal kunne støbe dobbeltkrumme flader i beton, fortæller Karsten Thornø Ahrentsen, der er konsulent på Center for Robotteknologi ved Teknologisk Institut, der står bag ’TailorCrete’.

- For at nå frem til den målsætning har der været nogle forskellige udfordringer, der skulle løses: Dels at udvikle en beton, der uden vibrering kan flyde ud i selv meget specielle forme, dels at konstruere komplicerede støbeforme ved hjælp af robotter, og dels at automatisere produktionen af den nødvendige armering, som holder konstruktionen på plads. Specielt det sidste har været en meget stor udfordring, forklarer han.

Samarbejdende robotter
Ved specielle geometrier er produktionen af den nødvendige armering ofte besværlig, da den skal følge geometrien inden for skrappe tolerancer. I projektet er der udviklet en fabrikationsproces, hvor to robotter samarbejder om at frembringe de komplicerede armeringsnet.

Baseret på de digitale modeller bukker den ene robot således armeringsstængerne, mens en anden robot sørger for at binde armeringen sammen i net. Metoden er anvendt de mest komplicerede steder i forbindelse med konstruktionen af betonfisken.

For at udstøbe den komplicerede form, er der blevet udviklet en speciel type beton – en selvkompakterende beton – samt en dertilhørende formfyldningsstrategi. Ifølge Karsten Thornø Ahrentsen sikrer denne kombination betonoverflader af høj kvalitet, som kan holde i rigtig mange år.

Forskallingen, som omslutter betonen, og dermed udgør den formgivende del, er specialudviklet i forbindelse med projektet. Således udgøres forskallingsdelene af blokke i ekspanderet polystyren (EPS), der er udfræset via robotteknologi på Teknologisk Institut, og herefter betrukket med en særlig silikonemembran. Membranen sikrer glatte overflader, gode slipegenskaber og frem for alt mulighed for genanvendelse af formdelene, hvilket demonstreres gennem betonfisken, hvor 80 % af alle formdele genanvendes. Efter støbninger kan EPS-delen endvidere granuleres og genanvendes i ny EPS-produktion.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109