23948sdkhjf

Første tiltale i "Det store byggekartel"

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har rejst tiltale i en prøvesag i ”Det store byggekartel”. 33 entreprenører i Storkøbenhavn er sigtet for ulovlige prisaftaler.
- Det er en af de største kartelsager, vi har set i Danmark. Vi er naturligvis tilfredse med, at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet nu rejser tiltale, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, i en pressemeddelelse fra styrelsen. Hun fortsætter:

- Byggekartellet vedrører både private og offentlige byggerier. Det kan have kostet både forbrugerne og skatteyderne dyrt. Karteller er meget skadelige, og vi ved, at de i snit koster deres kunder overpriser på 10-50 procent. Overtrædelserne har alle fundet sted, før den nye konkurrencelov trådte i kraft. De sigtede medarbejdere kan derfor alene risikere bødestraf, men ikke fængselsstraf.

Sigtelse mod 33 entreprenører
Sagen drejer sig om formodet brud på konkurrenceloven gennem koordinering af budpriser på både private og offentlige byggerier, herunder opførelse af skoler, plejehjem og daginstitutioner for offentlige midler.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fandt i begyndelsen af 2010 grundlag for at foretage kontrolundersøgelser hos fem virksomheder i byggebranchen. I april 2010 anmeldte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen virksomhederne til SØIK. Kort efter deltog Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i politiets ransagninger af en række virksomheder.

SØIKs efterforskning har siden ført til sigtelse af 33 entreprenører. Virksomhederne og de ansvarlige medarbejdere er under mistanke for ulovligt at aftale priser på byggerier til en samlet værdi af 400-500 millioner kroner.

Sagens bevismateriale omfatter blandt andet en sortbog. Den fandt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen under en af de indledende kontrolundersøgelser. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurderer, at bogen indeholder oplysninger om ulovlig tilbudskoordinering.

Anklagede ser frem til afgørelse
Ifølge dagbladet Børsens er det N.H. Hansen & Søn, der er blevet rejst tiltage imod.

- Vi vidste godt, at der skulle udvælges en prøvesag, men havde ikke forventet, at det skulle være os. Det er so sager, der ligger over fem år tilbage. Det har været et langvarigt forløb, så vi ser selvfølgelig frem til, at vi får en afslutning nu. Det er ret belastende at have sådan en sag hængende, siger bestyrelsesformand i N.H. Hansen & Søn, Per Hald, til Børsen.

Deltagelse i kartel giver nu op til seks års fængsel
I forbindelse med efterforskningen af sagen har en virksomhed søgt om nedsat straf mod at give myndighederne oplysninger, der kan vise sig afgørende for opklaringen af sagen. Virksomheder og enkeltpersoner kan søge om fritagelse for straf i kartelsager, hvis de er de første, der går til myndighederne med afgørende oplysninger, der afslører kartellet.

Overtrædelserne har fundet sted, før de nye konkurrenceregler trådte i kraft. Efter 1. marts 2013 risikerer virksomhedernes ansvarlige medarbejdere fængselsstraf på op til seks år for deltagelse i et kartel.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.394