23948sdkhjf

Bygherrer kan skære en procent af byggeudgifterne

Den energieffektive byggeplads, en ny vejledning fra Energistyrelsen, skal hjælpe bygherrer og rådgivere med at spare energi på byggepladsen. Energiudgifterne vil oftest kunne holdes under 0,5 procent af byggesummen.
Energien brugt til at opføre en bygning svarer typisk til 2-4 års fremtidigt varmeforbrug eller 0,5-1,5 procent af byggesummen. Men der er stor forskel på energiforbruget på de forskellige byggepladser, og udgiften kan i mange tilfælde reduceres til under 0,5 pct. af byggesummen. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse om den nye vejledning Den energieffektive byggeplads.

Muligheden for at påvirke og reducere energiforbruget i en byggeproces er størst i begyndelsen af projektet. Derfor henvender vejledningen Den energieffektive byggeplads sig især til bygherrer og rådgivere, der tager nogle af de vigtigste valg i begyndelsen af et byggeri. Entreprenører, leverandører og håndværkere kan dog også hente inspiration i vejledningen .

- Uanset, om byggeprojektet er stort eller småt, og hvordan det er organiseret, vil vejledningen kunne guide bygherrer og rådgivere igennem deres overvejelser, så de sparer energi i hele forløbet, fortæller projektleder i Energistyrelsen, Simon Chræmmer Jørgensen.

Flere virksomheder har set resultater
Ved at bruge redskaberne i vejledningen, bliver byggeprocessen mere lean, uden at det giver ekstra besvær.

- Groft sagt, er det ofte et spørgsmål om at planlægge byggeriet, så tingene kan gøres i den rigtige rækkefølge – dvs. lukke huset af med permanente vinduer, før man sætter varme på, siger miljøchef hos NCC, Svend Mertz.

Andre gange er der behov for en usædvanlig løsning, som projektleder Steen Rasmussens fra MT Højgaard fandt til et kontorbyggeri:

- Byggefolkene lavede f.eks. en midlertidig ”tagdækning” med tagnedløb over atrium. Så kunne de arbejde i tørvejr ude og inde på samme tid uden at måtte stoppe aktiviteter om vinteren. Det forkortede byggeperioden og gav et mindre energiforbrug.

Opvarmning og udtørring sluger 80 procent
Et af de områder, som sluger meget energi, er opvarmning og udtørring. Det udgør i gennemsnit 80 pct. af byggeprocessens samlede energiforbrug. Ofte er det dog muligt at finde besparelser på dette område – især hvis der tænkes energibevidst allerede under planlægningen af byggeriet.
Kom til fyraftensmøde om vejledningen

Energistyrelsen inviterer til fyraftensmøder i København, Aalborg og Aarhus hhv. den 4., 11. og 12. juni, hvor der vil blive en grundig introduktion til metoderne i vejledningen og givet eksempler fra byggepladser. Det er gratis at deltage.

Her kan du læse programmet informationsmøder om den energieffektive byggeplads.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157