23948sdkhjf

Biogas-byggeri på skinner i Solrød

Etableringen af Solrød Biogasanlæg har netop fået grønt lys fra byrådet i Solrød Kommune.
Med byrådets godkendelse af dannelsen af det kommunale selskab, der skal eje anlægget, har det nye biogasanlæg taget det første skridt mod at blive en realitet.

Selve anlægget bliver etableret i tæt samarbejde med Vestegnens Kraftvarmeselskab (VEKS), CP Kelco, Chr. Hansen A/S, Landbruget og Solrød Strandrenselaug, og er et fornemt eksempel på et offentligt-privat samarbejde.

- Det er lykkedes for kommunen at få forskellige aktører med en mulig interesse i projektet til at gå sammen. Og det har kunnet lade sig gøre, fordi vi har været omhyggelige med planlægningen, og fordi vi har gjort meget ud af at inddrage både virksomheder og borgere, forklarer projektleder Rasmus Bo Hansen, som uddyber, at alle parter kan se store fordele i projektet, og det stærke samarbejde har spillet en vigtig rolle for projektets virkeliggørelse.

To fluer med et smæk
Den grønne energi, som biogasanlægget kommer til at producere, skal bruges til kollektiv varmeforsyning. Og når Solrød Biogasanlæg i 2015 står klar, og vil det som det første biogasanlæg i Danmark omdanne den ildelugtende tang fra Køge Bugt til grøn energi.

- Det er en fantastisk historie, der startede med et lugtproblem som følger af tang, der hvert år ligger og rådner efter at være blevet skyllet op på strandene i Køge Bugt. Nogle kloge hoveder mente – blandt andet inspireret af mange års anvendelse af tang i landbruget - at den indsamlede tang måtte kunne bruges til noget fornuftigt. Og det er den ide vi har arbejdet videre med, og som nu bliver til virkelighed, siger borgmester Niels Hörup.

Entreprenør afsløres i maj måned
Biogasanlægget skal efter planen opføres i 2014 og foråret 2015. Selskabets bestyrelse skal nu godkende kontrakten med den vindende entreprenør, oplyser Rasmus bo Hansen. Denne endelige godkendelse af entreprise og entreprenør ventes at falde på plads i løbet af maj.

Forventningen er, at biogasanlægget vil spille en væsentlig rolle i kommunens klimaindsats og målet om at reducere de kommunale drivhusgasudledninger med 50 procent i 2025.

Biogasprojektet har modtaget støtte fra EU, Region Sjælland og Vækstforum Sjælland til de indledende faser af projektet, hvilket har været stærkt medvirkende til at drive projektet frem til nu.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078