23948sdkhjf

Leca stabiliserer sydjysk milliardbyggeri

Saint-Gobain Weber leverer 16.000 kubikmeter Leca letfyld til sygehusbyggeriet i Aabenraa. Generelt er efterspørgslen fra rådgivere stigende – ikke bare i Danmark, men over hele Europa.
I Aabenraa er Region Syddanmark i fuld gang med byggeriet af Nyt Psykiatrisk Sygehus Aabenraa, der ventes afsluttet primo 2015. Projektet til 448 mio. kr. skal rumme i alt 115 sengepladser og kobles fysisk sammen med det eksisterende sygehus og landskabet omkring.

På grund af ustabil jordbund på byggepladsen og et ønske om at udligne terrænniveauet, skal der anvendes 16.000 kubikmeter Leca letfyld under dele af byggeriet. Det vejer under 1/6 af almindelig jord og kan tåle store belastninger fra bygninger og deres fundamenter.

Flere og flere forespørgsler
- Det er en af de største ordrer vi er stødt på indenfor brugen af Leca letfyld i Danmark. Materialet bruges jævnlig i store mængder som letfyld til anlægsopgaver i form af veje, broramper, cykelstier og havnebyggerier, hvor det lette og robuste materiale indgår i økonomiske og effektive løsninger, især på lokaliteter med dårlig undergrund - også kaldet blød bund, forklarer markedschef Jørn C. Tidemann fra Saint-Gobain Weber.

Han oplyser, at brugen af Leca letfyld har udviklet sig, og det er efterhånden blevet en anerkendt løsning blandt rådgivere, ikke bare i Danmark og Skandinavien – men i hele Europa:

- Vi får flere og flere forespørgsler fra rådgivere, som i forskellige sammenhænge overvejer at anvende Leca letfyld i deres projekter, og vi stiller selvfølgelig gerne vores ingeniører til rådighed for både rådgivere og udførende, siger Jørn C. Tidemann.

På sygehusbyggeriet i Aabenraa er det Wessberg A/S, Rådgivende ingeniører, der har valgt at anvende Leca. Årsagen er, at byggegrunden har et stort terrænfald, forklarer rådgivende ingeniør Per Korsgaard.

- Ud fra det projekterede byggeri skal bygningerne derfor placeres mellem 4-6 meter over det eksisterende terræn. Vi har haft overvejelser om at hæve bygningen ved hjælp af pæle. Men det vil give risiko for masser af støjgener og derfor forstyrre personale og patienter på det eksisterende sygehus, som ligger lige opad byggegrunden. Så vi har nøje overvejet hvilken løsning, der er bedst til at hæve terrænet med uden at belaste undergrunden i en grad, så der vil opstå sætninger i det færdige byggeri, forklarer Per Korsgaard.

Læs mere om sygehusprojektet i artiklen Tagmateriale besværliggjorde psykiatribyggeriet i Aabenraa
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094