23948sdkhjf

Gode boliger til tidligere hjemløse

Hvad gør boligens kvalitet og karakter for, at man føler sig hjemme? Det undersøger et nyt videnskabeligt arkitekturprojekt.
De seneste år har der især været fokus på at forbedre den sociale indsats overfor hjemløse, som tager imod et boligtilbud.

Men hvad gør boligens kvalitet og karakter for, at man føler sig hjemme? Det ved vi i dag kun meget lidt om. Erfaringer med såkaldt ”Housing First” viser nemlig, at man ved at tilbyde hjemløse egen bolig tidligt i en proces - kombineret med social støtte – hurtigere kan bringe dem ud af hjemløshed.

Et ErhvervsPhD-projekt skal nu skabe ny viden, som kan bruges i indsatsen fremover for at bringe mennesker ud af hjemløshed. Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Kuben Management, Statens Byggeforskningsinstitut, fonden Projekt Udenfor og Realdania.

Projektet sætter både fokus på midlertidige boliger (for eksempel herberger eller boliger bygget af de hjemløse selv), og permanente boliger (for eksempel huse i ”skæve bebyggelser” og almene eller private lejeboliger). Bygningsmæssige karakterer som placering, udformning og indretning bliver analyseret. Derudover bliver tidligere hjemløse interviewet om deres oplevelser af at bo i boligerne, og hvad der skal til for, at de i det hele taget føler sig hjemme i en bolig.

- I de mange år, hvor jeg har beskæftiget mig med mennesker, der er hjemløse, er det først inden for de sidste, at man er begyndt at tænke på andet end bare at sikre dem tag over hovedet. Nye boligformer er dukket op, ofte kombineret med støttetilbud. Det er godt, men vi ved bare ikke om det er godt nok, og om andet kunne være bedre. Derfor ser jeg frem til, at dette videnskabelige arkitekturstudie vil bringe os mere viden til at se indsatsen mod hjemløshed i bredere perspektiv og inspiration til at forny os, siger vejleder, dr. med. Preben Brandt fra Projekt Udenfor.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078