23948sdkhjf

Fynboer stabiliserer Glyptotekets fundament

Næsten 100 års sætningsskader er bremset på Ny Carlsberg Glyptotek midt i København.
Tidens tand, millioner af gæster i alle vægtklasser og den omstændighed, at hele herligheden er bygget på gammel søbund.

Så skal det næsten gå galt, og derfor er det måske i virkeligheden billigt sluppet for en af Danmarks helt store seværdigheder, Ny Carlsberg Glyptotek midt i København, at gulvet ”kun” har bevæget sig 22 centimeter mod det store dyb på et lille århundrede. Nu har fynboer sørget for, at Glyptoteket ikke synker yderligere.

Mandskab og materiel fra virksomheden Uretek i Nørre Aaby har injiceret en stor mængde specialudviklet to-komponent materiale ned under gulve på Glyptoteket. Dels i Studiesamlingen, og dels i Vinterhaven, som blev åbnet i 1906, og hvor gulvet i løbet af de 97 år har sat sig ikke mindre end 22 centimeter.

Arbejdet er udført ved at injicere Uretek GeoPlus ned i undergrunden gennem tynde stålrør. Materialet ekspanderer og fylder hulrummene ud, samtidig med at det går i forbindelse med jorden og hurtigt hærder til en hård og stabil masse.

- Hvis vi skulle lave gulvet helt rigtigt, skulle der piloteres. Så ville det være nødvendigt at brække gulvet op. Og dermed var det ikke en realistisk løsning her på Glyptoteket. Når vi lader Uretek om at stabilisere, opnår vi også den værdifulde kvalitet, at gulvet beholder sin patina. Det ville jo se helt forkert ud med et nylagt gulv i den gamle bygning, vurderer Ny Carlsberg Glyptotekets tekniske chef, Karl Adrian.

Ikke et nyt bekendtskab
Karl Adrian gennemgår hele huset en gang årligt sammen med husarkitekten, og det var her, de opdagede, hvor meget gulvet havde sat sig. En undersøgelse viste, at gulvet godt kunne bære, men at det burde understøttes, og derefter gik der bud til Urutek i Nørre Aaby. Firmaet har navn efter den finske metode til at løfte og stabilisere fundamenter og gulve og er ikke et nyt bekendtskab for Karl Adrian. Uretek havde nemlig allerede tidligere været på Glyptoteket et par gange for at stabilisere andre steder i den 22.500 kvadratmeter store bygning.

- Tidligere har Uretek hjulpet os med gulve i Studiesamlingen og i Middelhavshorisonten i udstillingsområdet. I Rotunden rettede Uretek gulvet op for ti år siden, og vi har netop tjekket, at det efterfølgende har sat sig én millimeter. Så jeg havde allerede gode erfaringer med Uretek og den specielle metode, før vi besluttede at gøre noget ved Vinterhaven, fortæller Karl Adrian.

Arbejdet er i øvrigt udført i Glyptotekets åbningstid og uden at forhindre gæsterne i at passere igennem Vinterhaven. Det nødvendige borearbejde til injektionsrørene er lavet uden for åbningstid.

Masser af Uretek
Montørerne har formået at hæve nogle områder af Vinterhaven op til syv centimeter. Midt i Vinterhaven ligger et stort bassin med skulpturen Vandmoderen, som betragtes som et af Glyptotekets vartegn. Bassinet var imidlertid sunket så meget i den ene ende, at det var ganske tydeligt for besøgende, at det kun var vandet, der fortsat var vandret.

- Vi har løftet 7,5 centimeter på bassinet, så det nu ligger vandret inden for fem millimeter, fortæller projektleder Morten G. Havndrup hos Uretek.

- Opgaven på Glyptoteket er teknisk ikke væsentligt anderledes, end når vi løfter og stabiliserer almindelige huse. Men bygningens karakter og projektets størrelse gør det naturligvis alligevel anderledes. Normalt injicerer vi mellem 250 og 500 kilo Uretek. Til stabiliseringen på Glyptoteket er estimeret en væsentlig større mængde, siger Morten G. Havndrup.

Normalt bruger Uretek-folkene en dag eller to til at hæve og stabilisere et gulv eller et hushjørne. På Glyptoteket injicerer montørerne Kim Sørensen og Jan Smeltvig i to arbejdsuger. Foruden hævning og stabilisering af gulve og at bringe Vandmoderens bassin tilbage i vandret, har Uretek-mandskabet også justeret en solid granittrappe i Vinterhaven. Små 100 års færdsel havde sat deres præg på de otte trappetrin, som var skredet ud og hældede så meget, at de truede med at sende gæsterne på næsen ned. Et stenhuggerfirma bankede gammel beton væk, så trappen kunne skubbes på plads og stabiliseres med Uretek.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08